Do góry

Desery Przepis na:

Babka kefirowa

Babka kefirowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 164 Ocena: 482

Dodano:

Odsłon: 452

idealna na deser...

Składniki

  • Mąka pszenna – 3 szkl
  • Mąka ziemniaczana -1 szkl
  • Jajka – 4 szt
  • Masło 25 dag
  • Cukier -1,5 szkl
  • Kefir – 1,5 szkl
  • Proszek do pieczenia – 3 łyżeczki
  • Sól – szczypta
  • Polewa czekoladowa
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Mąkę pszenną, ziemniaczaną oraz proszek przesiać do miski.
    Żółtka oddzielić od białek. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę i dodajemy po 1 żółtku i dalej ucieramy. Następnie do masy dodajemy kefir na przemian z mąką i ucieramy dalej.
    Białka ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli, wykładamy na ciasto i delikatnie łyżka mieszamy.
    Formę smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą, przekładamy ciasto i pieczemy w nagrzanym piekarniku przez ok. 60 minut w temp 180stC.
    Wyjmujemy, studzimy i dekorujemy polewą.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń