Do góry

Desery Przepis na:

babka kokosowo-mandarynkowa...

Przepis dnia 2018-03-28
babka kokosowo-mandarynkowa...

Autor:

Przepisów i artykułów: 460 Ocena: 15034

Dodano:

Odsłon: 24849

ciasto jest pyszne, aromatyczne i wilgotne w sam raz z kubkiem mleka bądź z filiżanką gorzkiej kawy.

Składniki

  • 2 pokrojone na kawałki mandarynki
  • 1 i 1/4 szklanki cukru
  • cukier waniliowy 2 łyżeczki
  • 3/4 szklanki oleju
  • 3 jajka
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 100g wiórkek kokosowych
  • szczypta soli
  • margaryna i kaszka manna do smarowania i posypania formy do babki
  • sok z 2 mandarynek
  • Polewa: 200g posiekanej białej czekolady
  • sok z mandarynki
> 6 os. 15 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Mandarynki wkładamy do naczynia i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika 180 stopni na 15 minut. Wyjmujemy i miksujemy w blenderze aż zrobi się pure.

  2. Następnie dodajemy cukier, olej, jajka, mąkę, proszek do pieczenia, wiórki kokosowe i szczyptę soli i wszystko dokładnie miksujemy.

  3. Ciasto przekładamy do keksówki posmarowanej margaryną i posypanej kaszą manną. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku 180st około 40 minut. Sprawdzamy patyczkiem.

  4. Po wystudzeniu nasączamy babkę sokiem z dwóch mandarynek, i polewamy polewą


    polewa: Roztapiamy czekoladę i mieszamy z sokiem z mandarynek

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń