Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam wspaniały pasztet z pieczonej kaczki z długim terminem ważności, będzie pasteryzacja, tyndalizacja aby można było go przechowywać miesiącami, a w odpowiednich warunkach nawet i latami. Zapraszam serdecznie na film z przepisem, tam dokładnie wszystko pokazuję.
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 281
Proponujemy dzisiaj wiejskie pierogi naszej babci Zosi. Prosty farsz z mięsa...
Odsłon: 2162
Szukasz pomysłu na wyjątkowy obiad? Znudził Ci się tradycyjny schabowy? Ten p...
Odsłon: 1581
Witam serdecznie wszystkich odwiedzających mojego bloga kulinarnego chciałab...
Odsłon: 359
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 281
Proponujemy dzisiaj wiejskie pierogi naszej babci Zosi. Prosty farsz z mięsa...
Odsłon: 2162
Szukasz pomysłu na wyjątkowy obiad? Znudził Ci się tradycyjny schabowy? Ten p...
Odsłon: 1581
Witam serdecznie wszystkich odwiedzających mojego bloga kulinarnego chciałab...
Odsłon: 359
Składniki
Na początku należy oporządzić, przepłukać kaczkę pod zimną bieżącą wodą i przełożyć do brytfanny. Następnie, przygotujemy szybką marynatę, do miseczki wlewamy olej, wodę 50 ml, paprykę, majeranek 1 czubatą łyżeczkę, sól do smaku i posiekany na drobno świeży czosnek, całość mieszamy i wylewamy na kaczkę, marynatę wcieramy po całej powierzchni kaczki, również w środku. Już teraz faszerujemy kaczkę pokrojonymi w pół księżyce wcześniej obranymi jabłkami i namoczoną żurawiną. Tak przygotowane naczynie wkładamy odkryte do nagrzanego piekarnika na 250 stopni, góra dół, bez termoobiegu i pieczemy tak przez 15-20 minut, aż pięknie się zarumieni, następnie przykrywamy brytfannę i pieczemy dalej przez 2 godziny i 10 minut w temperaturze 180 stopni. Po tym czasie wyciągamy kaczkę z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia, następnie oddzielamy mięso od kości wraz ze skórami i przekładamy do większej miski, wlewamy również cały tłuszcz z brytfanny i jeszcze dolewamy 100 ml przegotowanej wody, może być gorąca. Już teraz całość doprawiamy, dorzucamy sól do smaku, Pieprz, 1 czubatą łyżeczkę majeranku i czosnek granulowany. Następnie całość miksujemy blenderem, aż powstanie jednolita napowietrzona masa. Na koniec sprawdzamy czy jest dobry na słoność. Pasztet przekładamy do wcześniej umytych i wyparzonych słoików, obmywamy ranty i mocno zakręcamy. Tak przygotowane słoiki a wyszło ich 4 szt. 350 ml. musimy poddać 3 dniowej pasteryzacji, czyli tyndalizacji. Część pozostałego pasztetu odkładam do miski i zjadam na bieżąco. 1 dzień 60 minut od zagotowania, 24 godziny odpoczynku w temp. pokojowej. 2 dzień 60 minut od zagotowania, 24 godziny odpoczynku w temp. pokojowej. 3 dzień 50 minut od zagotowania, 24 godziny odpoczynku w temp. pokojowej. Gotowe!!! Życzę Wszystkim smacznego i zapraszam na krótki film z przepisem .