Do góry

Desery Przepis na:

Babka kukurydziana

Babka kukurydziana

Autor:

Przepisów i artykułów: 48 Ocena: 554

Dodano:

Odsłon: 12368

Inne ciasto w smaku niż tradycyjna babka piaskowa. Mąka kukurydziana nadaje jej niepowtarzalny i specyficzny smaczek. Dla tych co lubią bawić się smakami i eksperymentować. Robiłam 1 raz ciacho i zasmakowało.

Składniki

  • mąka kukurydziana, 3 szklanki
  • sok świeżo wyciśnięty z pomarańczy, 1 szklanka
  • cukier, 1 szklanka
  • Jaja, 4
  • olej, 1 szklanka
  • cukier waniliowy, 1
  • proszek dopieczenia, 2 płaskie łyżeczki
  • można dodać bakalie
> 6 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Jaja rozbić. Osobno utrzeć żółtka z cukrem i osobno ubić białka. Do utartych żółtek wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym. Dodać sok z pomarańczy i olej. Wszystko zmiksować na jednolitą masę. Na końcu dodać białka i delikatnie wszystko razem połączyć.

  2. Keksówkę posmarować masłem i bułką tartą. Piec w piekarniku z termoobiegiem w temp 180 stopni 40-45 minut. (wszystko zależy od piekarnika) Sprawdzić patykiem, jeśli ciasto się nie wylewa to znaczy ze jest gotowe. Posypać cukrem pudrem. Smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

etiudka74 23 kwietnia 2011 wczoraj ją piekłam----jest rewelacyjna i szybka w "obsłudze"-pozdrawiam

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

sereberko80 17 kwietnia 2011 również polecam, smak specyficzny, dobry :-) tylko nie wiem czy za długo trzymałam w piekarniku, bo jest dosyć sucha, czy taka powinna być? pozdrawiam

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Ursula 11 lutego 2011 Wczoraj upiekłam babkę. Serdecznie wszystkim polecam.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

olcia35 09 lutego 2011 Nie znam takiego ciasta więc do ulubionych i wypróbuje:)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń