Do góry

Desery Przepis na:

Babka majonezowa z żurawiną

Babka majonezowa z żurawiną

Autor:

Przepisów i artykułów: 725 Ocena: 48432

Dodano:

Odsłon: 2883

Łatwa w wykonaniu, smaczna, wilgotna, długo zachowuje swoją świeżość.

Składniki

  • jajka 4 szt
  • cukier puder 1 szkl
  • mąka tortowa 3/4 szkl
  • mąka ziemniaczana 3/4 szkl
  • proszek do pieczenia 1 łyżka
  • majonez 250 ml
  • kokos, ok. 10 dkg
  • suszona żurawina 10 dkg
  • kakao 1- 2 łyżki
  • margaryna do smarowania formy
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Owoce żurawiny namoczyć w letniej wodzie. Formę na babkę posmarować margaryną, wysypać bułką tartą. Jajka z cukrem ubić mikserem, aż masa będzie miała konsystencję gęstego kremu. Dodać dwa rodzaje mąki, proszek do pieczenia, wymieszać delikatnie drewnianą łyżką. Wsypać kokos, osączone owoce żurawiny, majonez. Całość ponownie zamieszać. 3/4 ciasta wlać do formy, do reszty dodać kakao, wymieszać i stopniowo po łyżce wlewać na środek ciasta. Babkę piec w piekarniku nagrzanym do 180 st przez około godzinę. Wystudzić, wyjąć z formy, dowolnie udekorować.

  2. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń