Do góry

Desery Przepis na:

Babka migdałowa

Babka migdałowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 32 Ocena: 146

Dodano:

Odsłon: 261

Przepyszna babka migdałowa, oblana białą czekoladą. Jest miękka,wilgotna, idealna na Wielkanoc.

Składniki

  • 250 g miękkiej margaryny lub masła
  • 100 g cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 jajek
  • 400g mąki
  • 150 g tartych migdałów
  • 100 ml śmietanki kremówki
  • polewa czekoladowa biała
  • do dekoracji. np. cukrowe motylki,perełki
> 6 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. 1.Margarynę lub masło utrzeć z cukrem pudrem,cukrem waniliowym i
    szczyptą soli na puch.
    Białka oddzielić od żółtek. Żółtka stopniowo dodawać do
    masy.Mąkę wymieszać z tartymi migdałami i proszkiem do
    pieczenia,wsypywać stopniowo do masy.
    Wlać śmietankę kremówkę i wymieszać. Na koniec ubić pianę i
    połączyć.
    2.Formę na babkę (z kominem) wysmarowywać margaryną, oprószyć
    mąką,włożyć ciasto.
    3. Piec około 60 minut w temp.180 stopni.
    4. Gotowe ciasto wyjąć z piekarnika,ostudzić. Polać polewą
    czekoladową i udekorować.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń