Do góry

Desery Przepis na:

Babka nadziewana masą krówkową

Babka nadziewana masą krówkową

Autor:

Przepisów i artykułów: 292 Ocena: 2716

Dodano:

Odsłon: 4247

Babka nadziewana masą krówkową ma tak uniwersalne ciasto, że możecie do niej „wrzucić” wszystko co chcecie. Począwszy od bakalii, po przez kajmak, masy krówkowe, czy po prostu kakao. W każdej postaci smakuje wybornie! No i jest banalnie prosta do przygotowania. ;) Z tej porcji wyszła mi jedna średnia babka i jedna mała.

Składniki

  • 5 jajek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1 i 1/2 łyżki oleju
  • 180 g margaryny (w temperaturze pokojowej)
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 400 g masy krówkowej (u mnie o smaku kukułek)
  • Dodatkowo:
  • Margaryna
  • Bułka tarta
  • Cukier puder
> 6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Margarynę dobrze ucieramy z cukrem i olejem. Dodajemy jajka i dalej mieszamy. Cały czas ucierając przesiewamy mąkę pszenną, dodajemy mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Na końcu dodajemy mleko.

  2. Formę na babkę smarujemy margaryną i obsypujemy bułką tartą. Wlewamy do niej ciasto 3/4 ciasta, na górę wykładamy masę krówkową. Całość przykrywamy resztą ciasta.

  3. Pieczemy 60 minut w dobrze nagrzanym piekarniku, w 160°C z termoobiegiem (180°C bez termoobiegu).

    Gotową pozostawiamy do wystudzenia i zimną posypujemy cukrem pudrem.

    Smacznego ;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Maudie 22 marca I kto się oprze takiej babeczce?! :)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń