Do góry

Desery Przepis na:

Babka „piegusek”

Babka „piegusek”

Autor:

Przepisów i artykułów: 956 Ocena: 7977

Dodano:

Odsłon: 4

Smaczny pomysł na "Babka „piegusek”"

Składniki

  • 3 jajka
  • szczypta soli
  • szklanka cukru pudru
  • cukier waniliowy
  • szklanka oleju
  • 250 g twarogu (najlepiej mielonego)
  • szklanka mąki typ 550
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2/3 szklanki mielonego maku
  • garść rodzynek
  • 2 łyżki rumu lub brandy
  • masło i mąka do formy
  • cukier puder do dekoracji
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. 16 porcji • : 15 min • pieczenie: 60 min • 230 kcal/porcja • 3 zł/porcja

  2. Rozbij jajka i oddziel białka od żółtek. Do białek dodaj sól, ubij je na sztywną pianę. Mąkę przesiej i wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Rodzynki umyj, po czym namocz je w rumie.

  3. Żółtka zmiksuj na gładką masę z cukrem, cukrem waniliowym i olejem. Miksując dalej, dodawaj stopniowo twaróg, następnie mąkę z proszkiem do pieczenia, mak i rodzynki.

  4. Formę do babki posmaruj cienko masłem i obsyp mąką. Rozgrzej piekarnik do 160 st. C.

  5. Dodaj do ciasta ubite białka, delikatnie wymieszaj. Przelej ciasto do formy. Piecz ok. 60 minut. Gdy przestygnie, oprósz cukrem pudrem.

    Źródło: Olivia

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń