Do góry

Desery Przepis na:

Babka pomarańczowa z lukrem

Przepis dnia 2016-03-13
Babka pomarańczowa z lukrem

Autor:

Przepisów i artykułów: 72 Ocena: 1366

Dodano:

Odsłon: 26634

Pyszna, niesamowicie pachnąca pomarańczami, pięknie wyglądająca, idealna na Święta i nie tylko. Banalnie prosta i szybka w wykonaniu. Gorąco zachęcam do spróbowania.

Składniki

  • Babka:
  • 1 szklanka (150 g) mąki pszennej
  • 0,5 szklanki (90 g) mąki ziemniaczanej
  • 1 kostka (250 g) masła
  • 5 jajek
  • 1 szklanka (200 g) cukru
  • 1 łyżeczka (4 g) proszku do pieczenia
  • 2 łyżki (20 g) cukru z wanilią
  • 1 (250 g) pomarańcza
  • Lukier:
  • ok. 0,5 szklanki (100 g) cukru pudru
  • 2-3 łyżki sok z pomarańcz
5-6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. 1) Pomarańczę sparzyć wrzątkiem i otrzeć skórkę, a następnie wycisnąć sok.

    2) Masło utrzeć z cukrem oraz cukrem z wanilią na puszystą masę.

    3) Cały czas ucierając dodawać po jednym jajku, a następnie przesianą mąkę pszenną oraz ziemniaczaną z proszkiem do pieczenia.

    3) Do masy dodać otartą skórkę oraz sok z połowy pomarańczy i dokładnie wymieszać.

    4) Gotowe ciasto przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem (można dodatkowo obsypać bułką tartą).

    5) Piec 60 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

    6) Przygotować lukier: cukier puder dokładnie wymieszać z sokiem z pomarańczy oraz dwiema łyżkami gorącej wody. W razie potrzeby dosypać cukru pudru lub dolać soku.

    7) Gotową, wystudzoną babkę udekorować lukrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń