Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosta babka na wielkanocny stół. Po kilku dniach po upieczeniu nadal mięciutka i pyszna.
Moja kanapka BSP (Boczek, Sałata, Pomidor) jest odpowiednikiem angielskiej po...
Odsłon: 118
Pieczeń godna świątecznego stołu. Udziec z indyka jest niezwykle wdzięcznym m...
Odsłon: 364
W sklepie nie dostałam gotowego selera konserwowego, więc trzeba było sobie p...
Odsłon: 242
Pyszna babka na świąteczny stół
Odsłon: 3467
Moja kanapka BSP (Boczek, Sałata, Pomidor) jest odpowiednikiem angielskiej po...
Odsłon: 118
Pieczeń godna świątecznego stołu. Udziec z indyka jest niezwykle wdzięcznym m...
Odsłon: 364
W sklepie nie dostałam gotowego selera konserwowego, więc trzeba było sobie p...
Odsłon: 242
Pyszna babka na świąteczny stół
Odsłon: 3467
Składniki
Jajka utrzeć z cukrem i solą na puszystą masę, dodać olej, skórkę cytrynową i ajerkoniak. W drugiej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i połączyć z masą jajeczną.
Formę do babki z kominkiem wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Piekarnik nagrzać do 170 stopni.
Ciasto przełożyć do formy i wstawić do piekarnika. Piec ok. 60 minut.
Kuwerturę lub czekoladę połamać na mniejsze kawałki i roztopić w kąpieli wodnej, dodać olej i dobrze wymieszać. Pędzelkiem rozsmarować czekoladę na całej powierzchni ostudzonej babki. Smacznego :)