Do góry

Desery Przepis na:

babka z wódką...

babka z wódką...

Autor:

Przepisów i artykułów: 497 Ocena: 16984

Dodano:

Odsłon: 46544

jakiś czas temu zaciekawił mnie przepis na babkę z wódką, nie do końca dlatego że jest w niej wódka; ale ze względu na to skąd pochodzi, jak napisała autorka jeszcze od babci. Tak mi się przypomniał smak pysznego ciasta które piekła moja babcia, że postanowiłam ją jak najszybciej upiec. I to był strzał w 10!!! Co do smaku przypomina babkę piaskową, chociaż nie jest tak puszysta i sucha, ciasto jest raczej zbite. Tak sobie myślę żeby kiedyś wykorzystać jako bazę do tortu bo świetnie by się nadawało. Polecam wszystkim...

Składniki

  • 300 g cukru pudru
  • 300 g mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 0,5 kostki margaryny
  • 0,5 kostki masła
  • 4 całe duże jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 ml czystej wódki
  • ekstrakt z wanilii
  • lukier: 5 kopiastych łyżek cukru pudru
  • 2 łyżki śmietany
> 6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Margarynę, masło ucieramy z cukrem pudrem, cały czas miksując dodajemy po jednym jajku. Następnie ekstrakt z wanilii, proszek do pieczenia, obie mąki i wódkę.

  2. Gotowe ciasto przelewamy do natłuszczonej formy i wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy do suchego patyczka ok 45-55 minut w temp. 160-170 stopni. Po ostudzeniu polewamy lukrem.

  3. śmietanę podgrzewamy w rondelku, wsypujemy cukier puder i dokładnie mieszamy, jeśli lukier jest zbyt rzadki dosypujemy jeszcze cukru

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

ReniaP 15 stycznia 2015 Babka wyszła znakomita. Pulchna,ładnie wyrosła.
REWELACYJNA

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ELKAMILOS 12 stycznia 2015 Babka zrobiona i niezjedzona. Jest zbita i niesmaczna. Wyszła bardzo ładnie bez zakalca, a
le niestety jest mniej niż przeciętna w smaku .

12 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

anulka12 07 stycznia 2015 Mam pytanie. Jaką śmietanę dałaś do lukru 18% czy słodką 30%? Odpowiedzi: 2 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

anulka12 07 stycznia 2015 Zaciekawiłaś mnie tym przepisem. Zabieram do książki.

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń