Do góry

Dania główne Przepis na:

Babka ziemniaczana

Babka ziemniaczana

Autor:

Przepisów i artykułów: 103 Ocena: 3169

Dodano:

Odsłon: 15512

Międzynarodowa kariera andyjskiej bulwy, która dotarła do Polski bardzo dawno temu, ma się świetnie. Także dlatego, że pyra była podstawą w kuchni wszystkich praktycznie zamieszkujących Polskę narodowości. Dzisiejszy przepis dość luźno pochodzi od tradycyjnej żydowskiej potrawy zwanej kugel. Ziemniaczana babka z cebulką wypiekana w piecu z dodatkiem skwarek lub kaczego mięsa zadomowiła się także w polskiej kuchni. Warto ją propagować dlatego dzisiejszy przepis to babka ziemniaczana podana z gęstą śmietaną.

Składniki

  • ziemniaki - 1kg
  • cebula - 2szt
  • czosnek - 3 ząbki
  • jajka - 2szt
  • boczek wędzony - 40dag
  • mąka pszenna - 3/4 szklanki
  • majeranek
  • sól
  • pieprz
  • blaszka - wymiar wewnętrzny 27x14x5
3-4 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Obrane i umyte dokładnie ziemniaki ścieramy razem z cebulą na drobnych oczkach tarki. Nadmiar powstałego przy tarciu płynu odlewamy. Do ziemniaczano-cebulowej masy wygniatamy ząbki czosnku i doprawiamy solą, majerankiem oraz pieprzem. Boczek wędzony kroimy w kostkę i smażymy chrupiące skwarki. Trafią one do ziemniaczanej masy razem z dwoma jajkami i mąką pszenną. Mąkę dosypujemy powoli dokładnie mieszając aż uzyskamy odpowiednią konsystencję.

  2. Blaszkę przygotowujemy smarując ją masłem. Wypełniamy ją naszą ziemniaczaną masą i pieczemy około godziny w piecu rozgrzanym do temperatury 200 stopni. Pod koniec pieczenia gdy wnętrze babki będzie dość suche przenosimy blaszkę na wyższy poziom pod grzałkę lub uruchamiamy wentylator, którego praca pięknie nam wierzchnią skórkę przypiecze. Dopieczenie babki sprawdzamy podobnie jak przy ciastach z pomocą drewnianego patyczka.

    BTW można ją pałaszować ze śmietaną ale porządny sos pieczarkowy też będzie pasował. Przepis na doskonały sos pieczarkowy na śmietanie dostępny na blogu. Link poniżej.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń