Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 259
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 189
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 259
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 189
Składniki
Rozkruszyć dokładnie resztki ciast, nie miksować tylko ręcznie. Jeżeli w ciastach są bakalie zostawić je bez rozgniatania. Moje bajaderki składają się z babki marmurkowej, makowca i keksu, wszystko zostało po świetach.
Roztopić margarynę i dodać do niej kakao.
Okruchy ciast połączyć z powidłami lub dżemem ( u mnie domowe jabłka prażone). następnie dodać margarynę z kakao oraz kilka kropel olejku rumowego i dokładnie wymieszać. Najlepiej robić to rękoma żeby uzyskać jednolitą masę.
Z uzyskanej masy robić kulki i obtaczać we wiórkach lub zmielonych orzechach. Gotowe bajaderki należy schłodzić w lodówce. Bajaderki sa bardzo dobre, palce lizać a poza tym świetnie wykorzystuje się poświąteczne ciasta, nic się nie zmarnuje.