Do góry

Desery Przepis na:

Bakaliowiec

Bakaliowiec

Autor:

Przepisów i artykułów: 471 Ocena: 7302

Dodano:

Odsłon: 359

Ciasto na bazie rukoli z bakaliami, oblane lukrem.

Składniki

  • świeża rukola 200 g ( po wypłukaniu i lekkim osuszeniu )
  • sok z cytryny 5 -6 łyżek
  • olej rzepakowy 100 ml
  • 3 jajka
  • cukier 120 g + 1 płaska łyżeczka cukru waniliowego
  • mąka pszenna 300 g
  • proszek do pieczenia 1 czubata łyżka
  • skórka z cytryny ( bez białych błonek ) 20 g
  • owoce kandyzowane 40 g
  • rodzynki 40 g
  • orzechy i migdały 25 g
  • aromat migdałowy lub cytrynowy
  • kilka białych migdałów do dekoracji
  • Lukier : cukier puder + sok cytryny
> 6 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Blaszka 32 X 7 cm wysmarowana tłuszczem, posypana bułką tartą.
    Owoce kandyzowane zalewamy gorącą wodą, gdy zmiękną odcedzamy. Bakalie siekamy. Wyparzoną cytrynę cieniutko obieramy ze skórki. Skórki pozbawiamy białej części.
    Rukolę miksujemy z 5 łyżkami soku cytrynowego.
    Piekarnik nagrzewamy do 180 C.
    Całe jajka ubijamy z solą i oboma cukrami na białą puszystą masę.
    Porcjami dodajemy rukolę i wlewamy olej.

  2. Zmniejszamy obroty i po łyżce dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem.
    Ostatnie 3-4 łyżki mąki mieszamy łyżką razem z bakaliami, skórką i kandyzowanymi owocami.
    Ciasto aromatyzujemy zapachem i ew. dolewamy jeszcze sok z cytryny.

  3. Ciasto przekładamy do foremki, lekko rozkładamy na boki.
    Pieczemy w 180 C około 50-60 minut.

  4. Przestudzone ciasto polewamy lukrem i ozdabiamy migdałami.
    Moje ciasto było jeszcze za ciepłe i lukier trochę zleciał, ale kto by tam czekał :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń