Do góry

Desery Przepis na:

Baklava

Baklava

Autor:

Przepisów i artykułów: 123 Ocena: 1961

Dodano:

Odsłon: 29458

Pyszna baklava z orzechami i miodem

Składniki

> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Piekarnik rozgrzac do 180stC. Cukier, wode, sok z cytryny, miod i laske cynamonu gotowac na wolnym ogniu do powstania syropu. Odlozyc okolo lyzke orzechow pistacjowych a reszte wymieszac z orzechami wloskimi, migdalami. i cynamonem. Na blacie roboczym rozlozyc arkusz ciasta i posmarowac roztopionym maslem. Posypac orzechami, nalozyc kolejny arkusz i rowniez posmarowac maslem i posypac orzechami. Zrolowac ciasno i ulozyc na wysmarowanej maslem formie. Powtorzyc czynnosc z reszta ciasta i orzechow.

  2. Piec na zloty kolor. Nastepnie polac przestudzonym syropem i posypac orzechami pistacjowymi.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (11)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

china 06 marca 2010 jak juz raz wspomnialam przy komentarzu do(szpanakopita) mieszkam kupe lat w grecji i gotuje po grecku i chce powiedziec ze ten przepis ma duzo z przepisu greckiego, w samej grecji jest kilka odmian tej slodkosci, nie daje sie ciasto francuskie (sfoliata) ale ciasto (filo krustas) jes bardzo cieniutke i ma wiele platow dodam tylko ze my dodajemy wiecej cukru i do nadzienia-jeszcze raz gratulacje bo widze ze jestes zwolenniczka greckiej kuchni!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Khayra 02 marca 2010 TEDESKA tu chyba nie chodzi o trzymanie się orginalnego przepisu, przecież GRANITA mogła zmodyfikować przepis. W kuchni, wg mnie, chodzi o odkrywanie nowych smaków, modyfikując tradycyjne przepisy. Sama tak robię.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

granita 02 marca 2010 Tedeska-baklava nie pochodzi jedynie z Turcji czy Grecji, Jest rowniez popularnym deserem np.w Chorwacji, Albani,Macedoni, Bosni, Iranie czy Libanie. Moj przepis pochodzi od libanczyka, ktory prowadzi wlasna knajpe, a przepis jest "orginalny" w jego kraju. A oto kilka informacji z Wikipedii,

Bakława inaczej także baklawa lub baklava - deser rozpowszechniony zarówno w kuchni tureckiej, ormiańskiej, jak i bałkańskiej.
Klasyczną bakławę przygotowuje się z ciasta półfrancuskiego - zwanego niekiedy korą (bałkańska nazwa) lub ciastem filo (grecka nazwa) - przełożonego warstwami pokrojonych orzechów (włoskich lub migdałów) z cukrem lub miodem. Całość zapieka się, a następnie kroi w romby, trójkąty, kwadraty i inne formy, a następnie polewa lukrem lub syropem zrobionym z wody, cukru i soku cytrynowego. Górę posypuje sie zmiażdżonymi, niesolonymi orzeszkami pistacjowymi.
POZDRAWIAM

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

TEDESKA 02 marca 2010 baklava jest tradycyjnym ciastem Grecji oraz Turcji i z Grecji przywiozlam oryginalny przepis niestety nie ma nic wspolnego z tym ktory podaje tu GRANITA a na dokladke to owszem ciasto FILO jest baza wielu tradycyjnych dan slodkich i slonych w Grecji jednakze do Baklavy uzywamy ciasta francuskiego pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Afrulu 02 marca 2010 Z greckiego to ciasto też nazywa się FILO,baklava,pychota,ale bardzo tuczy-mój grecki zięc ma cukiernię i w niej wyrabiają to ciasto,przybrałam 3 kg,w 3 dni.więc uważajcie drogie panie.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Annuar 01 marca 2010 Ja również jak mam okazje to jem Baklavę - słodka i niebiańska!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

granita 28 lutego 2010 Klaudek- Jak juz Mirabelka pisala w komentarzu do innego moje przepisu z phyllo, W Polsce nazwa tego ciasta to FILO i mozna podobno je kupic w delikatesach Bomi. Pozdrawiam serdecznie

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Klaudek 28 lutego 2010 Brzmi i wyglada smakowicie;-) chętnie zrobie, tylko co to to ciasto phyllo i gdzie można je kupić ?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

granita 28 lutego 2010 Ja pierwszy raz z baklava spotkalam sie w Chorwacji, a tutaj jadam ja bardzo czesto w libanskiej restauracji. Pychotka i milion kalorii:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń