Do góry

Desery Przepis na:

Baklava po afgansku

Baklava po afgansku

Autor: Hanan

Przepisów i artykułów: 20 Ocena: 277

Dodano: 08.07.2011

Odsłon: 7381

Asabia el Aroos – paluszki panny mlodej Afganska wersja baklavy, slodkich ciasteczek z orzechowym nadzieniem… bardzo slodka, ale nie da sie im oprzec :)

Składniki

  • • Slodki syrop: 2 ½ szklanki cukru, ½ szkl wody, sok z cytryny, woda pomaranczowa lub rozana, a jak nie ma:
  • • filo pastry – ciasto filo, dostepne w wielu supermarketach swieze lub mrozone(odmrozic), 1 opakowanie, ok 500g
  • maslo (sklarowane), ok 1/2 szklanki
  • Nadzienie; orzechy (ja uzywam wloskie, nerkowca, migdaly I pistacje ale mozna kazde – najlepiej pomieszac kilka), szklanka
  • jajko, 1 sztuka
5-6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. ugotowac syrop (wszystkie skladniki, okolo 20 min) I ostudzic

  2. przygotowac nadzienie. Najlepiej wszystko razem wymieszac w malakserze, ew bardzo dorbno posiekac orzechy I wymieszac z cukrem

  3. ciasto Filo przyciac na kwadraty (tak ok 4x4cm) I aby nie obeschly – przykryc zwilzona sciereczka (ale nie zupelnie mokra)… uwazac na filo, bo jest bardzo delikatne. brac kazdy kwadrat, lekko posmarowac maslem I przykryc kolejnym, na niego lyzeczka ukladac troche farszu, I zwijac jak cygara (podwijajac boki, aby farsz nie wyplynal)

  4. ulozyc na blasze (najlepiej na papierze pergaminowym) I lekko posmarowac kazde “cygaro” ubeltanym jajkiem piec ok 20 min az beda zloto-brazowe. Jeszcze cieple wkladac do syropu na chwile I ukladac na pulmisku.

  5. idelanie pasuje do kawy czy herbaty… najlepiej

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Hanan 16 lipca 2011 hehe warto, poza tym co sobre z ciastem filo - mozna mrozic i rozmrazac i mrozic... i nadal bedzie dobre :D

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Afrulu 15 lipca 2011 Tu,gdzie mieszkam obecnie jest go pod dostatkiem i jakie chcesz,jak będę teraz leciec do Polski to chyba zabiorę ze sobą hahaha.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Hanan 10 lipca 2011 to prawda ze trzeba szuuuukac... ale moze bedziesz mial szczescie ;)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Afrulu 10 lipca 2011 Hanan, jak byłam w Polsce w kwietniu to wszędzie go szukałam,zawsze było w Lidlu,ale znikło,w innych sklepach też nie znalazłam:(Może jakby poszukał w dużych miastach.Kiedyś na forum jeden ze smakerowiczów pytał gdzie można zakupic takowe i niewiele osób je znalazło.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Hanan 09 lipca 2011 tak, jagienkaaa jadlas to w Turcji, ogolnie jest mase przepisow.... :)

i tak bardzoooo kaloryczne ;)

Afrulu, ja kupowalam w PL filo, w Lidlu kiedys trafilam, i supermarketach typu Berti, Tesco takze - bylo to jakies 4-5 lata temu, wiec mysle ze teraz bedzie takze - trzeba poszukac... jak macie tam u siebie sklepy tylu Kuchnie Swiata - to tam to powinno byc takze....

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Afrulu 09 lipca 2011 Powinnam wrzucic przepis na baklavę po grecku,robi się ją dosyc podobnie,ale niestety ciasto filo,jest trudne do wykonania a gotowe niedostępne w Polsce.Ale jest pyszna,to fakt,warto zaryzykowac nawet przytycie.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kajanawakacjach 08 lipca 2011 Ale to apetyczne!No ale kilo wiecej w pasie,jak się to zje.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

jagienkaaa 08 lipca 2011 Swietne!Znam i uwielbiam!!!Czy to mozliwe,ze jadlam to w Turcji?Bo nie pamietam gdzie:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

margo21 08 lipca 2011 kurcze ! dopóki nie przeczytałam ,myślałam ,że to gołąbki.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń