Przekąski Przepis na:
Bakłażan faszerowany- omdlały Imam


Przepisów i artykułów: 795 Ocena: 15407
Dodano: 04.04.2018
Odsłon: 2304
Składniki
- 4 bakłażany średniej wielkości
- 4 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżka soku z cytryny
- 3 pomidory
- pół szklanki oliwy
- pęczek natki pietruszki
- gałka muszkatołowa
- cukier
- sól
- pieprz
5-6 os. | > 60 min | łatwe | tanie |
Przygotowanie
-
Zagotowałem wodę w dużym garnku. Włożyłem umyte całe bakłażany. Zmniejszyłem płomień. Blanszowałem ok. 8 minut, nie dopuszczając do wrzenia wody. Odcedziłem, ostudziłem.
Cebulę obrałem, pokroiłem w cienkie plasterki, zeszkliłem na połowie oliwy, dodałem przeciśnięty przez praskę czosnek oraz obrane ze skórki i pokrojone w kosteczkę pomidory ( pomidory wcześniej po nacięciu sparzyłem).
Całość dusiłem 10 minut na małym ogniu. Pod koniec duszenia dodałem natkę pietruszki, wymieszałem.
Przestudzone bakłażany przekroiłem na pół, wydrążyłem część miąższu, który następnie drobno pokroiłem. Wymieszałem z duszącymi się warzywami, doprawiłem cukrem, solą i gałka muszkatołową oraz sokiem z cytryny.
Połówki bakłażana napełniłem farszem , ułożyłem w żaroodpornym naczyniu, skropiłem resztą oliwy. Wstawiłem do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C, piekłem 45 minut.
Komentarze do przepisu (3)

GREGORHSPEED 06 kwietnia 2018Zgłoś do usunięcia
Świetne danie <31 Kto głosował? | Odpowiedz

ciacho50 05 kwietnia 2018Zgłoś do usunięcia
Wygląda wyśmienicie, lubię bakłażana :)2 Kto głosował? | Odpowiedz

Maudie 04 kwietnia 2018Zgłoś do usunięcia
Pyszne danie i nazwa świetna :)))3 Kto głosował? | Odpowiedz