Do góry

Dania główne Przepis na:

Bakłażan z sałatką makaronową

Bakłażan z sałatką makaronową

Autor:

Przepisów i artykułów: 157 Ocena: 1274

Dodano:

Odsłon: 5748

Sycący bakłażan z sałatką z makaronu z szynką i korniszonem. Proste, lekkie a jakie dobre. Może być na przekąskę, na obiad, na imprezę. Obowiązkowo dodaję dużo pietruszki bo ją uwielbiam, a zimową porą dobrze jest wspomóc się dodatkową porcją witaminy C. Potrawa w kolorach jesieni, którą można jeść też oczami. Porcja warzyw doda nam energii.

Składniki

  • 2 bakłażany
  • 100 g makaronu muszelki drobne
  • 3 ogórki korniszony
  • 15 dkg szynki włoskiej
  • 5 pomidorków koktajlowych
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka jogurtu greckiego
  • Pieprz cayenne
  • natka pietruszki
  • olej rzepakowy
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Bakłażany kroję wzdłuż, wydrążam miąższ zostawiając po 1 cm. Bakłażany i miąższ posypuję solą, odstawiam na 30 minut. Po tym czasie zmywam sól z nich. Układam je na blasze, smaruję olejem, miąższ też i wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 200 stopni na 30 minut. Makaron gotuję aldente w osolonej wodzie. Szynkę, pomidorki, ogórki kroję w kostkę, przekładam do miski, dodaję makaron, pokrojony miąższ bakłażana, natkę pietruszki, dodaję jogurt, majonez, sól, pieprz. Całość mieszam i napełniam farszem bakłażany. Posypuję natką.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń