Do góry

Dania główne Przepis na:

Bakłażany faszerowane kaszą jaglaną i warzywami

Bakłażany faszerowane kaszą jaglaną i warzywami

Autor:

Przepisów i artykułów: 94 Ocena: 1199

Dodano:

Odsłon: 6219

Faszerowane bakłażany to sycące i pyszne danie, które idealne sprawdzi się jako bezmięsny obiad. W mojej wersji farsz składa się z bogatej w witaminy i składniki mineralne kaszy jaglanej, pieczarek, warzyw oraz ziół i jest przykryty delikatną mozarellą, która świetnie sprawdza się jako ser do zapiekania.

Składniki

  • Bakłażan - 2 sztuki
  • Kasza jaglana - 1/2 szklanki
  • Woda - 1 szklanka
  • Przecier pomidorowy - 1 szklanka
  • Cebula - 1 sztuka
  • Czosnek - 1 ząbek
  • Pieczarki - 6 sztuk
  • Papryka czerwona - 1 sztuka
  • Mozarella tarta - 150 g
  • Keczup - 2 łyżki
  • Zioła prowansalskie - 1 łyżeczka
  • Pieprz i sól do smaku
  • Olej do smażenia
1-2 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Kaszę ugotować w lekko osolonej wodzie.

  2. Bakłażany przekroić wzdłuż i wydrążyć, odkładając miąższ do miseczki. Zarówno wydrążone warzywa, jak i miąższ posolić i po kilku minutach osuszyć papierowym ręcznikiem.

  3. Cebulę i czosnek pokroić i zeszklić na oleju. Dodać pokrojone: pieczarki, miąższ bakłażanów oraz paprykę. Warzywa dusić ok. 15 minut, a następnie dodać do nich ugotowaną kaszę jaglaną, przecier, keczup oraz przyprawy. Całość dusić jeszcze kilka minut.

  4. Farszem nadziać bakłażany, całość posypać startą mozarellą. Zapiekać w 180 stopniach C przez ok. 35-40 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (24)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń