Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Faszerowane bakłażany to sycące i pyszne danie, które idealne sprawdzi się jako bezmięsny obiad. W mojej wersji farsz składa się z bogatej w witaminy i składniki mineralne kaszy jaglanej, pieczarek, warzyw oraz ziół i jest przykryty delikatną mozarellą, która świetnie sprawdza się jako ser do zapiekania.
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 342
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 71
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 122
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 342
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 71
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 122
Składniki
Kaszę ugotować w lekko osolonej wodzie.
Bakłażany przekroić wzdłuż i wydrążyć, odkładając miąższ do miseczki. Zarówno wydrążone warzywa, jak i miąższ posolić i po kilku minutach osuszyć papierowym ręcznikiem.
Cebulę i czosnek pokroić i zeszklić na oleju. Dodać pokrojone: pieczarki, miąższ bakłażanów oraz paprykę. Warzywa dusić ok. 15 minut, a następnie dodać do nich ugotowaną kaszę jaglaną, przecier, keczup oraz przyprawy. Całość dusić jeszcze kilka minut.
Farszem nadziać bakłażany, całość posypać startą mozarellą. Zapiekać w 180 stopniach C przez ok. 35-40 minut.