Do góry

Dania główne Przepis na:

Bakłażany z indykiem

Bakłażany z indykiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 2230 Ocena: 18990

Dodano:

Odsłon: 1

Wypróbowany przepis na "Bakłażany z indykiem"

Składniki

  • 2 średnie bakłażany. Do 1 cebula
  • 2 pomidory
  • 40 dag udźca z indyka (bez kości)
  • po 1/2 szklanki kukurydzy i zielonego groszku z puszki
  • 4 łyżki oliwy
  • 3–4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka pasty pomidorowej Dodatkowo: 10 dag startego żółtego sera
  • sól
  • mielony czarny pieprz
  • suszone zioła: oregano
  • bazylia
  • kolendra oraz tymianek
  • mięta do dekoracji
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Bakłażany umyj i przekrój wzdłuż. Wydrąż i posyp solą. Odstaw na 20 minut, aż puszczą sok. Następnie opłucz je i wytrzyj.

  2. Cebulę obierz, pomidory umyj, oczyść. Warzywa pokrój w kostkę. Udziec opłucz, osusz. Mięso pokrój na kawałki. Kukurydzę i groszek osącz z zalewy.

  3. Rozgrzej oliwę. Wrzuć kawałeczki indyka, mieszając, usmaż je na rumiano. Dodaj cebulę oraz pomidory i pastę pomidorową. Dołóż kukurydzę i groszek. Przypraw czosnkiem przeciśniętym przez praskę oraz solą, pieprzem i suszonymi ziołami. Duś 10 minut.

  4. Bakłażany napełnij farszem. Ułóż w formie. Posyp serem. Piecz 30 min w temp. 190 st. Udekoruj miętą.

    Źródło: Tina

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń