Do góry

Desery Przepis na:

Bananowiec

Bananowiec

Autor:

Przepisów i artykułów: 52 Ocena: 567

Dodano:

Odsłon: 16418

Eksplozja smaku

Składniki

  • Ciasto: 6 jajek, 10 łyżek zmielonych orzechów, 6 łyżek cukru, 3-4 łyżki krupczatki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1/2 łyżki o
  • Masa czekoladowa: 2 czekolady mleczne, 2 czkolady gorzkie, 3/4 szklanki słodkiej śmietanki 18%
  • Masa śmietanowa: 1/2 litra śmietany kremówki 36 %, 1 galaretka cytrynowa
  • 7 bananów nie mocno dojrzałych
  • czekolada do potarcia
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ciasto : białka ubić na pianę, dodawać stopniowo cukier, żółtka w osobnej misce zmieszać z proszkiem do pieczenia i octem (uwaga rośnie), puszystą masę z żółtek stopniowo dodawać do białek dalej ubijając. Później dodać mąkę i zmielone orzechy mieszając łyżką. Wylać na blachę wyłożoną papierem. Piec 30-40 minut w 180 stopniach bez termoobiegu.

  2. Pokroić banany i dać na upieczone ciasto.

  3. Czekolady połamać, włożyć do garnka, wlać śmietankę i podgrzewać do uzyskania jednolitej masy. Przestudzoną masę wyłożyć na banany. Dać do lodówki.

  4. Galaretkę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody. Jak galaretka wystygnie i zacznie tężeć zacząć ubijać kremówkę, gdy kremówka zacznie gęstnieć powoli dodawać gęstniejącą galaretkę. Krem śmietanowy wyłożyć na masę czekoladową. Zetrzeć czekoladę.

  5. Dać do lodówki, a przed podaniem wyciągnąć na chwilę. SMACZNEGO!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń