Do góry

Desery Przepis na:

bananowiec na kakaowych herbatnikach bez pieczenia

bananowiec na kakaowych herbatnikach bez pieczenia

Autor:

Przepisów i artykułów: 161 Ocena: 3100

Dodano:

Odsłon: 1061

pyszne, łatwe i szybkie

Składniki

  • blaszka około 35x22
  • -2 duże paczki kakaowych herbatników -2 galaretki pomarańczowe
  • -5 dużych bananów -250g masła lub margaryny
  • -1 litr mleka -3 budynie śmietankowe po 40g
  • -3/4 szklanki cukru -sok z cytryny (do posmarowania bananów by nie ściemniały)
5-6 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia lub folią.



    Z litra mleka odlewamy 3/4 szklanki, resztę gotujemy.
    Do 3/4 szklanki mleka wsypujemy 3 budynie oraz cukier, dokładnie miksujemy.
    Wlewamy na gotujące się mleko.

    Ugotowany budyń studzimy

  2. Masło lub margarynę w temperaturze pokojowej miksujemy na gładką masę.
    Dodajemy po łyżce zimnego budyniu, i miksujemy.

    Krem mamy gotowy :-)

  3. Dno blaszki wykładamy herbatnikami.
    Masę dzielimy na 2 części.
    Pierwszą część wykładamy na herbatniki i delikatnie rozsmarowujemy.na masę dajemy pokrojone w plasterki banany.Na banany wykładamy drugą warstwę herbatników, i znów dajemy na nie drugą część masy oraz banany.Tym razem banany smarujemy sokiem z cytryny.

  4. Ciasto wsadzamy do lodówki na około 1 godzinkę

    2 Galaretki pomarańczowe rozpuszczamy w 750ml wrzątku.
    Studzimy.

    Gdy galaretka zacznie tężeć wylewamy ją na ciasto.

    Ciasto zostawiamy na noc w lodówce.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń