Do góry

Desery Przepis na:

Bananowy obłoczek

Bananowy obłoczek

Autor: ugotujiprzetestuj

Przepisów i artykułów: 42 Ocena: 266

Dodano: 11.08.2017

Odsłon: 3467

Zapraszam na kawałek obłędnego ciasta! Kakaowe blaty, delikatna bita śmietana, banany, no i dżem z czarnej porzeczki, jako element kwaśnego smaku. Ciasto jest lekkie i pyszne! Poleca się na każdą rodzinną imprezę! :)

Składniki

  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżki oleju
  • 4 łyżki wody
  • 500 ml śmietanki 30 lub 36%
  • 4-5 banany
  • dżem z czarnych porzeczek
  • wiórki czekoladowe lub kakao na wierzch ciasta
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Piekarnik rozgrzewamy do 170◦C.
    Jajka ubijamy z cukrem na bardzo puszystą masę. Dodajemy olej i wodę i chwilę miksujemy.
    Do masy jajecznej partiami dodajemy przesiane mąki i kakao. Całość delikatnie mieszamy za pomocą szpatułki.
    Ciasto wykładamy do formy (można wcześniej jej dno wyłożyć papierem do pieczenia) i pieczemy przez 20-25 minut - do suchego patyczka. Zostawiamy w piekarniku do wystudzenia. Ciasto kroimy na dwa blaty.

  2. Śmietanę ubijamy na sztywną masę. Pod koniec ubijania dokładamy cukier puder i śmietan-mix.
    Składanie ciasta: pierwszy blat umieszczamy w tortownicy i smarujemy go sporą porcją dżemu. Banany obieramy, kroimy wzdłuż na pół i układamy na dżemie. 3/4 ubitej śmietany wykładamy na banany i wyrównujemy. Delikatnie układamy drugi blat ciasta. Resztę bitej śmietany rozsmarowujemy na wierzchu ciasta. Dekorujemy wiórkami czekoladowymi lub posypujemy kakao.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń