Do góry

Desery Przepis na:

Bardzooo słodki tort

Bardzooo słodki tort

Autor: MP3-ka

Przepisów i artykułów: 159 Ocena: 1506

Dodano: 24.02.2013

Odsłon: 3146

Tort z ciasteczek, batonów i draży - dla wielbicieli słodyczy

Składniki

  • 250g herbatników, 150g masła (3/4 kostki)
  • 150g "patyczków" czekoladowych z nadzieniem
  • 12 biszkoptów okrągłych, 3x 52g baton Lion biały
  • opakowanie draży (można różnokolorowe)
  • rurki z nadzieniem kawowym i adwokatowym
  • 330ml śmietany 30%, 2,5 łyżki cukru pudru
  • masa - kremówka, 0,75ml mleka
  • 50g masła, 2 żółtka, 1 jajko
  • większe pół szklanki cukru (ok. 150g)
  • niecałe pół szklanki mąki pszennej (ok. 100g)
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej (50g)
  • 1 budyń waniliowy (40g)
  • 120ml wódki
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Herbatniki wrzucamy do worka, i gnieciemy tłuczkiem. Pokruszone herbatniki wsypujemy do garnka, dodajemy masło, i ręka mieszamy. Gotową "masę" wsypujemy na tortownicę, przyklepujemy mocno do dna. Spód pieczemy około 25 minut w temperaturze 190stopni. Można też wstawić do lodówki na około godzinę. "Kremówka": 500ml mleka, masło i cukier gotujemy. Resztę mleka, mąki, budyń i jajka miksujemy. Gdy mleko zaczyna się gotować, powoli wlewamy masę - cały czas miksując. Masa bardzo szybko gęstnieje. Garnek zestawiamy z gazu. Następnie dodajemy wódkę i znów miksujemy. Śmietanę miksujemy na puszystą, dodajemy puder i jeszcze chwilę miksujemy. Batoniki Lion przekrawamy wzdłuż na pół, a później na średniej wielkości kawałki.

  2. Na herbatnikowy spód nakładamy 7 łyżek kremówki, później: patyczki czekoladowe z nadzieniem, dodatkowo draże w puste miejsca, 12 biszkoptów - całe, i zgniecione w puste miejsca, 8 łyżek kremówki, kawałki batoników Lion, bita śmietana, resztę śmietany i połowę kremówki mieszamy - ozdobimy nią górę tortu. Z draży układamy liczbę urodzin. Wymieszaną kremówkę i śmietanę nakładamy do szprycy i ozdabiamy tort - później układamy draże - można dodatkowo posypać czekoladą. Tort wstawiamy do lodówki na około 2 godziny. Po tym czasie wyciągamy tort z tortownicy. Pozostałą kremówką smarujemy boki tortu i przykładamy rurki. Można owinąć tasiemką - ładniej wyglądają i lepiej się trzymają :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

MP3-ka 25 lutego 2013 bardzo bardzo słodki, ale pyszny :) tata był zachwycony :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

capri 24 lutego 2013 puchar dla tego, który zje dwa kawałki ! :))) super słodki pomysł !

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

goramarcina1 24 lutego 2013 Pięknie się prezentuje , obdarowany/a będzie zachwycony . 5 za wygląd i pracowitość :)))

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń