Do góry

Zupy Przepis na:

Barszcz Biały

Barszcz Biały

Autor:

Przepisów i artykułów: 184 Ocena: 2248

Dodano:

Odsłon: 2153

Przyszedł czas na brata żuru. Oczywiście odpowiednio kwaśny a do tego jajo bądź kiełbasa biała. I do pełni szczęścia świeżo pieczony chleb.

Składniki

  • 1,5 litra bulionu drobiowego
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • 2-3 listki laurowe
  • 4-5 ziarenek ziela angielskiego
  • 3/4 szklanki soku z kiszonej kapusty
  • 4-5 ziaren czarnego pieprzu
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany
  • 1,5 łyżki mąki ( pszenna )
  • kilka gałazek swieżego lubczyku ( może być też suszony ok 2 - 3 łyżeczek)
  • sól
  • pieprz
  • majeranek ok. 1,5 łyżeczki
  • 5 - 6 ziemniaków
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Do garnka wlać bulion.
    Dodać obrane, umyte i pokrojone w kostkę ziemniaki.
    Cebulę dodajemy w całości.
    Gdy zacznie się gotować, zdejmujemy szumowiny powstałe z ziemniaków i dodajemy marchewki wcześniej starte na grubej tarce.
    Dodajemy przyprawy i lubczyk.
    Gotujemy ok 60 min na małym ogniu.
    Następnie wlewamy sok z kapusty, dodajemy sól ( uważamy bo sok może być dość słony ).
    Mąkę mieszamy ze śmietaną, hartujemy łyżką gorącego wywaru, wlewamy do zupy i zagotowujemy.
    Podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo lub białą kiełbasą.
    Można wybrać obie opcje na raz.
    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń