Do góry

Zupy Przepis na:

Barszcz biały z ziemniakami

Barszcz biały z ziemniakami

Autor:

Przepisów i artykułów: 32 Ocena: 142

Dodano:

Odsłon: 308

Tradycyjnie pozostaje królem świątecznego stołu.

Składniki

  • 1,5 litra wody
  • 1 kostka bulionowa drobiowa
  • 3 duże ziemniaki
  • 1 duża marchewka
  • 1 pietruszka
  • 4 plastry szynki
  • 200 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 400 ml koncentratu barszczu białego
  • 150 ml śmietany 30%
  • 1 liść laurowy
  • 1 łyżeczka majeranku
  • pieprz kolorowy grubo mielony,sól,cukier do smaku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • olej
> 6 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Wodę zagotować,dodać kostkę bulionową. Ziemniaki obrać i pokroić w
    kostkę. Marchewkę,pietruszkę oczyścić,zetrzeć na tarce o dużych
    oczkach.Cebulę pokroić w piórka. Warzywa,liść laurowy wrzucić do
    garnka z bulionem i gotować 10 minut. Pieczarki,szynkę pokroić w
    paseczki i
    podsmażyć na oleju.Wlać koncentrat,
    dodać,pieczarki,szynkę,wyciśnięty czosnek oraz roztarty majeranek.
    Gotować jeszcze 10 minut na małym ogniu. Na koniec dodać natkę
    pietruszki,
    śmietanę,doprawić pieprzem,solą i cukrem.


    Zupę można oprószyć kolorowym pieprzem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń