Do góry

Zupy Przepis na:

Barszcz Czerwony z ziemniakami

Barszcz Czerwony z ziemniakami

Autor: Bellapi

Przepisów i artykułów: 169 Ocena: 1695

Dodano: 21.10.2017

Odsłon: 911

Nadeszła jesień a wraz z nią chęć jedzenia gorących posiłków, które nas rozgrzewają

Składniki

  • 5 ziemniaków
  • pęczek włoszczyzny
  • 1 kg buraków
  • ok. 2 litrów bulionu ( drobiowy lub warzywny )
  • sól
  • pieprz
  • 1,5 łyżki octu
  • majeranek
  • 4 liście laurowe
  • 4 -5 ziaren ziela angielskiego
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.
    Dokładnie płuczemy i zalewamy bulionem.
    Zaczynamy gotować.
    W między czasie marchew, pietruszkę i selera obieramy. Drobno kroimy np. w półplasterki. Białą część pora również drobno siekamy.
    Gdy ziemniaki zaczną się gotować, zbieramy z wierzchu nieczystości powstałe z ziemniaków i wrzucamy pokrojoną włoszczyznę. Dodajemy ziele angielskie i liście laurowe.
    Gotujemy na wolnym ogniu aż warzywa będą lekko miękkie.
    Surowe buraki obieramy kroimy w drobną kostkę.
    Wrzucamy do całości i gotujemy do miękkości wszystkich warzyw.
    Pod koniec doprawiamy octem, majerankiem solą i pieprzem w razie potrzeby.

    Podczas serwowania można dodać kwaśnej śmietany :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń