Do góry

Zupy Przepis na:

Barszcz czerwony zabielany (kulinarne wspomnienia)

Barszcz czerwony zabielany (kulinarne wspomnienia)

Autor:

Przepisów i artykułów: 716 Ocena: 47171

Dodano:

Odsłon: 3612

Nie zawsze gotujemy wykwintnie, nasze dania, obiady na co dzień bywają zwyczajne pod względem wyglądu, chociaż jeśli chodzi o smak, nie ustępują w niczym tym niedzielnym i świątecznym. Pomyślałam, że od czasu do czasu będę dla Was zamieszczać przepisy na takie właśnie zwykłe, zapamiętane z dzieciństwa dania. Głównie będą to zupy, ponieważ one były obecne w domowym jadłospisie każdego dnia. Poniżej przepis na barszcz czerwony w wersji sprzed lat, nadal wykorzystywany w naszej domowej kuchni.

Składniki

  • zakwas z buraków ćwikłowych 500 ml
  • cebula 1 sztuka
  • marchew 2 sztuki
  • pietruszka korzeń 2 sztuki
  • czosnek 2 ząbki
  • liście laurowe 3 sztuki
  • ziele angielskie 3 ziarna
  • suszone ziarna kopru 1 łyżka (płaska)
  • suszony majeranek 1 łyżka
  • kostka rosołowa wołowa (u mnie Winiary) 1 sztuka
  • mąka 1 łyżka
  • śmietana 18% 3 łyżki (kopiate)
  • maggi
  • sól, pieprz czarny mielony
  • dodatkowo: ziemniaki 1 kg, słonina 20 dkg, cebula 1/4 sztuki
5-6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. W pierwszej kolejności myjemy i obieramy ziemniaki. Zalewamy je wodą, solimy i gotujemy do miękkości.
    Słoninę kroimy w kostkę, wrzucamy do rondelka, solimy, smażymy do wytopienia tłuszczu i zrumienienia skwarków. Wtedy dodajemy posiekaną w kostkę cebulę, podsmażamy jeszcze przez chwilę, pilnując aby cebula nadmiernie nam się nie zrumieniła. Odstawiamy z palnika.
    Dodatki do barszczu mamy przygotowane, teraz zabieramy się za głównego bohatera obiadu.

    Warzywa (marchew, pietruszkę) obieramy, wrzucamy do garnka, zalewamy wodą (2 litry), solimy, gotujemy około 30 minut, od momentu zagotowania. Jeszcze w trakcie gotowania dodajemy przyprawy: majeranek, pieprz, suszone ziarna kopru, liście laurowe oraz ziele angielskie. Po 20 minutach wlewamy zakwas buraczany, dodajemy obraną cebulę, czosnek oraz kostkę rosołową.
    Całość gotujemy 10 minut. W tym czasie przygotowujemy zawiesinę z mąki i śmietany, rozprowadzamy odrobiną gorącego barszczu, wlewamy do garnka. Zabielony barszcz doprowadzamy do wrzenia, gotujemy 2- 3 minuty.
    Pod koniec przyprawiamy jeszcze maggi oraz solą i pieprzem, jeżeli to konieczne.

  2. Ziemniaki ubijamy tłuczkiem. Na głębokie talerze nakładamy 2- 3 łyżki ziemniaków, w zależności ile potrzebujemy zjeść :), dodajemy łyżkę skwarków ze smalczykiem, mieszamy tak, aby ziemniaki wchłonęły tłuszcz. Okraszone ziemniaki zalewamy barszczem.


    Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

monikagotuje 31 marca 2015 Pamiętam taki barszcz moja mama taki robi,wspomnienie dzieciństwa :) Odpowiedzi: 1 ▼

7 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń