Do góry

Zupy Przepis na:

Barszcz izraelski

Barszcz izraelski

Autor:

Przepisów i artykułów: 830 Ocena: 16028

Dodano:

Odsłon: 517

Wczoraj zagościł u nas w kuchni barszcz w kolejnej odsłonie. Tym razem na wołowinie z dodatkiem chrzanu.

Składniki

  • 400 g białej kapusty
  • 1 średnia cebula
  • 2 szalotki
  • 350 g pomidorów
  • 500 g buraków ćwikłowych
  • 400 g mączystych ziemniaków
  • 1 1/2 l mięsnego wywaru
  • sól
  • pieprz czarny grubo mielony
  • listek laurowy
  • 700 g chudej wołowiny
  • 1 łyżeczka cukru
  • sok z 1 cytryny
  • pół korzenia chrzanu
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Kapustę umyłem, podzieliłem na duże kawałki. Cebulę pokroiłem w kostkę, usunąłem twarde trzpienie. Pomidory krótko sparzyłem wrzątkiem, obrałem ze skórki, przekroiłem na połowy. Buraki i ziemniaki umyłem, obrałem. Włożyłem do wywaru razem z kapustą, pomidorami i cebulą, wszystko zagotowałem, posoliłem, popieprzyłem, dodałem listek laurowy oraz wcześniej podgotowane mięso, które pokroiłem na mniejsze kawałki, ( wołowina, aby była miękka musi się dość długo gotować, więc chcąc uniknąć „rozgotowania” warzyw wcześniej w osobnym garnku ją gotowałem ok. 1 godziny ). Wszystko gotowałem ok. 1 godziny pod przykryciem na małym ogniu.
    Wyjąłem mięso z zupy, pokroiłem w paski, trzymałem w cieple. Warzywa, oprócz ziemniaków, wyjąłem razem z listkiem z zupy. Połowę warzyw po ostudzeniu pokroiłem na mniejsze kawałki i ponownie dodałem do zupy, którą następnie zmiksowałem w garnku, doprawiłem solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny.
    Kapustę pokroiłem w szerokie paski, buraki na kawałki. Włożyłem do zupy, podgrzałem w niej. Chrzan umyłem, obrałem starłem na grubych oczkach. Pokrojone mięso rozłożyłem na talerzach. Zalałem zupą, posypałem chrzanem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń