Do góry

Dania główne Przepis na:

Barszcz kremowy z jogurtem

Barszcz kremowy z jogurtem

Autor:

Przepisów i artykułów: 2230 Ocena: 18990

Dodano:

Odsłon: 2

Sprawdzony przepis na "Barszcz kremowy z jogurtem"

Składniki

  • 3 średnie buraki czerwone
  • 1 kwaskowe jabłko
  • 1 cebula
  • 20 dag selera
  • 1 marchewka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 i 1/2 szkl. bulionu warzywnego
  • 3 łyżki octu jabłkowego (ew. soku wyciśniętego z cytryny)
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 szklanki jogurtu naturalnego (ew. kwaśnej śmietany)
  • sól
  • mielony czarny pieprz
  • szczypiorek do dekoracji
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Jabłko umyj, cebulę obierz, pozostałe warzywa dokładnie wyszoruj i osusz. Wszystkie przygotowane posmaruj oliwą. Osobno zawiń w folię aluminiową. Włóż do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 st. Piecz do miękkości. Wyjmij, przestudź.

  2. Jabłko, buraki, marchewkę oraz seler obierz. W garnku zagotuj bulion. Upieczone jarzyny i jabłko pokrój na kawałki. Wrzuć do bulionu. Gotuj 5 minut.

  3. Barszcz przypraw solą, pieprzem oraz czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Zakwaś octem (albo sokiem z cytryny). Zupę zmiksuj na gęsty krem.

  4. Barszcz i jogurt nalej do miseczek, tak aby się nie zmieszały. Udekoruj szczypiorkiem, oprósz pieprzem (najlepiej grubo mielonym).

    Źródło: Tina

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń