Do góry

Dania główne Przepis na:

Barszczyk na kwaśnych jabłkach

Barszczyk na kwaśnych jabłkach

Autor:

Przepisów i artykułów: 1313 Ocena: 11047

Dodano:

Odsłon: 2

Przepis wart wypróbowania: "Barszczyk na kwaśnych jabłkach"

Składniki

  • 2 spore pęczki botwinki wraz z burakami
  • 2 l wody
  • 3 duże kwaśne jabłka
  • 2 kości od schabu
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki śmietany
  • sól
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Botwinkę dokładnie myję, łodygi i liście dość drobno kroję (łodygi w słupki ok. 4 cm). Buraczki obieram, również kroję. Do dużego garnka wlewam wodę, doprowadzam do wrzenia, wkładam kości i jabłka przekrojone na pół.

  2. Gotuję ok. 15 min, zbieram szumy, następnie dodaję botwinkę. Gotuję ok. 25 min (do miękkości).

  3. Mąkę mieszam ze śmietaną, zabielam zupę i doprawiam do smaku solą. Podaję z młodymi okraszonymi ziemniaczkami.

  4. Taki barszczyk robiła moja babcia. Zawsze się nim zajadamy. Karolina Bojaczuk z Łukowa

    Źródło: Kobieta i życie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń