Do góry

Desery Przepis na:

Beza szwajcarska

Beza szwajcarska

Autor:

Przepisów i artykułów: 219 Ocena: 5038

Dodano:

Odsłon: 169

Czyli beza krucha, mocno wysuszona, chrupka. Różni się od bezy francuskiej tym że białka do niej są podgrzewane na parze. Efekt ? Na pewno jest stabilniejsza i lepsza do wszelkich bezowych dekoracji.

Składniki

  • 4 białka
  • 220 g drobnego cukru do wypieków
  • 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 2 krople soku z cytryny
  • dowolnego koloru barwnik w żelu
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Białka wbijamy do garnka. Na parze podgrzewamy je wraz z cukrem do jego rozpuszczania - ciągle mieszając. Uwaga nie należy zbyt długo białek podgrzewać. Odstawiamy do przestudzenia na 10 min. Następnie ubijamy w mikserze na najwyższych obrotach do czasu kiedy beza zaczyna być sztywna. Pod sam koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną oraz sok z cytryny. (jeśli chcemy mieć kolorowe bezy dodajemy barwnik w żelu)

  2. Do rękawa cukierniczego nakładamy bezę następnie wyciskamy nią dowolne kształty na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni następnie od razu zmniejszamy temperaturę do 90-100 stopni w zależności jaki macie piekarnik (jedne mocniej grzeją inne ciut mniej) suszymy w takiej temperaturze przez 2h.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń