Do góry

Desery Przepis na:

Beza z lemond curd

Przepis dnia 2018-08-01
Beza z lemond curd

Autor:

Przepisów i artykułów: 228 Ocena: 5617

Dodano:

Odsłon: 1410

Bezę albo się kocha albo nienawidzi :) Ja osobiście należę do tych pierwszych. Pyszna chrupiąca beza z kremem lemond curd, borówkami oraz mini piankami wręcz rozpływa się w ustach.

Składniki

  • 5 białek
  • 260 g cukru drobnego
  • 2-3 krople soku z cytryny
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 200 g śmietany 36%
  • 200 g mascarpone
  • 100 g lemon curd domowego
  • 70 g borówek
  • mini pianki do dekoracji
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. W misce ubijamy białka w temperaturze pokojowej. Kiedy zaczynają się pienić dodajemy stopniowo po łyżce cukru oraz szczyptę soli. Ubijamy na wysokich obrotach do momentu aż masa będzie sztywna, lśniąca i gładka bez wyczuwalnego cukru na samym końcu dodając mąkę. Następnie na blaszce kładziemy papier do pieczenia i odrysowujemy okrąg o średnicy 20-22 cm. Nakładamy bezę na równą wysokość tworząc koło. Na środku robimy zagłębienie to będzie nasze miejsce na krem a następnie łyżką od spodu do góry tworzymy wzniesienia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 150 stopni i od razu zmniejszamy temperaturę do 100-110 stopni. Suszymy w nim bezę przez 2h. Zostawiamy aż całkowicie wystygnie.

  2. W misce ubijamy śmietankę 36% kiedy zaczynają powstawać wzory na śmietance dodajemy mascarpone oraz lemon curd. Krótko ubijam aby otrzymać konsystencje kremu. Na dnie bezy układamy borówki a następnie nakładamy krem. Na wierzchu układamy mini pianki i całość wstawiamy na 2h do lodówki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń