Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Beza z marchewkowym brownie"
Uwielbiasz jeść słodkie batoniki? Jeśli kochasz snickersy, wypróbuj naszą gen...
Odsłon: 219
Uwielbiasz jeść słodkie batoniki? Jeśli kochasz snickersy, wypróbuj naszą gen...
Odsłon: 219
Składniki
Migdały podprażyć na patelni bez tłuszczu. Jajka utrzeć z cukrem, dodać olej, rozpuszczoną czekoladę, mleko, mąkę, przyprawę, kakao, proszek, sodę, wymieszać z marchewką i migdałami, wylać do formy wysmarowanej masłem i oprószonej bułką. Piec ok. 50-60 min w temp. 180oC.
Truskawki zmiksować z cukrem. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, dodawać porcjami mus i mascarpone. Krem wyłożyć na wystudzone ciasto.
Białka ubić z dodatkiem kilku kropli aromatu, porcjami dodawać cukier. Pianę rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika nagrzanego do 160oC na ok. 10 min, potem zmniejszyć temp. do 130oC i suszyć bezę jeszcze 1,5 godz. Ciasto dekorować pokruszoną bezą.
Idealna beza jest krucha na zewnątrz i wilgotna w środku. Na jedno białko należy użyć co najmniej 1/4 szklanki cukru.
ok. 180 minutŹródło: Twoje Imperium