Do góry

Desery Przepis na:

Bezglutenowa szarlotka ''prawie-sypana''

Bezglutenowa szarlotka ''prawie-sypana''

Autor:

Przepisów i artykułów: 126 Ocena: 1447

Dodano:

Odsłon: 3315

Na pewno znacie szarlotkę sypaną. To taka, która zawsze się udaje, jest bardzo szybka w przygotowaniu i za każdym razem smakuje genialnie. Swoją szarlotkę nazwałam ''prawie-sypana'', bo podprażyłam jabłka do farszu. Dodatek oleju kokosowego nadaje im interesujący, kokosowy posmak, który jednak nie przytłacza jabłek, a idealnie komponuje się z jabłkami i cynamonem :) Tej szarlotce naprawdę trudno się oprzeć, już podczas pieczenia pachnie obłędnie :)

Składniki

  • (forma 24x24cm)
  • Na ciasto:
  • 1,5 szklanki mąki ryżowej
  • 1 szklanka cukru
  • 0,5 szklanki kaszki kukurydzianej (lub mannej, też będzie super)
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia (lub w wersji glutenowej zwykłego)
  • Nadzienie jabłkowe:
  • około 1,5kg jabłek (u mnie papierówki i antonówki)
  • 2 łyżeczki oleju kokosowego
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • Dodatkowo:
  • 150g zmrożonego masła (lub olej kokosowy w wersji wegańskiej)
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i ścieramy na grubych oczkach tarki. W garnku o grubym dnie rozgrzewamy olej kokosowy i wrzucamy jabłka. Dodajemy cukier, imbir, cynamon i sok z cytryny. Leciutko prażymy, dosłownie 3 minuty.
    Masę jabłkową dzielimy na dwie części.

  2. Do miski wsypujemy wszystkie składniki ciasta i dokładnie mieszamy.
    Dzielimy je na 3 równe części.
    Pierwszą część wysypujemy na dnie blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko równamy.

  3. Połowę jabłek wykładamy na pierwszą część ciasta i równamy. Dobrze jest wykładać po troszkę - podprażoną masą tak jest łatwiej.
    Na jabłka wysypujemy drugą część ciasta i znowu równamy. Na to wykładamy drugą część jabłek, w taki sam sposób - po troszkę i rozprowadzamy na bieżąco.
    Na koniec wysypujemy ostatnią część ciasta. Lekko równamy.

  4. Na koniec na ciasto ścieramy zamrożone masło (lub kawałki schłodzonego oleju kokosowego).

  5. Pieczemy w 180 stopniach około 1 godzinę. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem.











    Smacznego!!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń