Do góry

Dania główne Przepis na:

Bezglutenowe ruskie pierogi

Bezglutenowe ruskie pierogi

Autor:

Przepisów i artykułów: 68 Ocena: 885

Dodano:

Odsłon: 608

Proponuję przepis na bezglutenowe pierogi bez użycia gotowej mieszanki, z trzech podstawowych mąk bezglutenowych: ziemniaczanej, gryczanej i ryżowej, z dodatkiem gumy guar, której nie trzeba się bać, ponieważ są to sproszkowane nasiona pewnej rośliny. Bezglutenowe pierogi z ruskim farszem czyli ziemniaczano-twarogowym z dodatkiem przepysznej duszonej cebulki. Polecam :-)

Składniki

  • 300 g twarogu
  • 5-6 ziemniaków
  • 5 cebul
  • oliwa do smażenia
  • sól, pieprz, koperek
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka mąki ryżowej
  • 1 szklanka mąki gryczanej
  • 1 łyżeczka gumy guar
  • szczypta soli
  • 1 szklanka gorącej wody (może być potrzebnej dużo więcej, zależy od wilgotności mąk)
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka masła
3-4 os. > 60 min średnie tanie

Przygotowanie

  1. Zaczynamy od pokrojenia cebul w kosteczkę i smażenia ich na oliwie z odrobiną soli i cukru, aż się zezłocą. To trwa około dwóch godzin. W tym czasie obieramy ziemniaki i gotujemy je jak zwykle. Następnie odcedzamy ziemniaki, dodajemy do nich łyżkę masła, koperek i tłuczemy jak na pure. Następnie dodajemy twaróg, tłuczemy i dodajemy połowę uduszonej cebuli. Sporo solimy i pieprzymy, by farsz miał wyrazisty smak, mieszamy i farsz gotowy.

    Czas na ciasto - ciasto jest bezglutenowe i wegańskie.

  2. Mąki przesiewamy przez sito. Dodajemy do nich szczyptę soli, łyżeczkę gumy guar i mieszamy.

  3. Dodajemy łyżkę oleju i mieszamy.

  4. Dodajemy stopniowo gorącej wody. Czasami wystarczy jedna szklanka, a czasami trzeba dolewać, że w efekcie wychodzą prawie dwie szklanki. Zależy od mąk. Lejemy wodę, mieszamy i patrzymy, jak mąka pije wodę, gdy okazuje się, że jest za sucha, że ciasto się nie łączy, tylko rozpada, znów trzeba dolać wody.

    Zagniecione ciasto chowamy do miski pod przykryciem i odstawiamy na 20 minut.

  5. Po tym czasie bierzemy ciasto, odkrawamy kawałek, pozostałe chowamy do miski i przykrywamy, i na blacie oprószonym mąką ryżową wałkujemy. Następnie wycinamy kółka szklanką. Ścinki ciasta zbieramy i chowamy do miski i przykrywamy, gdyby ciasto za bardzo wyschło byłoby go ciężko rozwałkować.

  6. Z podanych składników wychodzi ok. 35-40 pierogów. Pierożki układamy na przykład na papierze ręcznikowym i koniecznie przykrywamy folią i ściereczką, by nie wysychały.

    Pierogi wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy kilka minut od wypłynięcia. Podajemy okraszone duszoną cebulką.

    Smacznego :-)

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń