Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Bezowe ciasto z lodami"
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 254
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 184
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 254
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 184
Składniki
Ubij na sztywno pianę z białek, soku z cytryny, cukru i orzechów laskowych. Uzyskaną masą wyłóż boki i spód tortownicy o średnicy 22 cm. Piecz 45 min w piekarniku nagrzanym do 120°C. Wystudź.
Mango obierz, pokrój i zmiksuj na purée. Część malin przetrzyj przez drobne sitko. Białka oddziel od żółtek, a te ubij z rumem i połową cukru w gorącej kąpieli wodnej. Po ostudzeniu dodaj do nich mascarpone.
Następnie 200 ml śmietanki ubij na sztywno z pozostałym cukrem i dodaj do masy. Podobnie zrób z ubitymi białkami. Całość podziel na 2 części. Do jednej wmieszaj mango, do drugiej maliny.
Mniejszą tortownicę o średnicy 18 cm wyłóż folią spożywczą i rozłóż warstwami masy. Zamrażaj je przez 5 h. Tak powstałe lody przełóż do wnętrza bezy. Luki wypełnij ubitą śmietanką, resztę rozłóż na wierzchu. Udekoruj malinami.
Czas przygotowania: 120 minut (zamrażanie 5 godzin). Poziom: trudnyŹródło: TV14