Do góry

Desery Przepis na:

Biała Dama z nutą advokata

Przepis dnia 2011-02-15
Biała Dama z nutą advokata

Autor:

Przepisów i artykułów: 45 Ocena: 790

Dodano:

Odsłon: 50885

Rozpływające się w ustach, lekkie, niezbyt słodkie ...PYSZNE!

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Biszkopt: Połączyć żółtka z proszkiem do pieczenia i octem- wymieszać- powstanie coś konsystencji piany-kremu. Ubić białka na sztywno, dodać cukier i jeszcze chwilę ubijać. Pianę połączyć z masą żółtkową i przesianą mąką- delikatnie wymieszać. Przelać masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie 23x40cm). Piec około 30-40 min w temperaturze ok170st.C. do tak zwanego suchego patyczka. Wystudzić, przekroić na dwa blaty.

  2. Masa advokatowa: W 2 szklankach mleka i szklance advokata, z dodatkiem cukru ugotować budynie. Wystudzić. Miksując/ucierając -połączyć miękkie masło z budyniem.

  3. Masa śmietanowa: Ubić na sztywno śmietankę, pod koniec dodać cukier i jeszcze chwilkę ubijać. Połączyć z twarogiem mielonym. Dodać rozpuszczoną, wystudzoną żelatynę do masy i dobrze zmiksować, do całkowitego połączenia składników. Wymieszać masę z pokrojonymi brzoskwiniami.

  4. Biszkopt nasączyć syropem z brzoskwiń(ja rozrzedziłam troszkę wodą, dodałam cukier i kilka kropel cytryny). Na pierwszy nasączony blat wyłożyć masę śmietanową, przykryć biszkoptem, nasączyć i wierzch posmarować masą advokatową, posypać startą czekoladą. Schłodzić i gotowe. SMACZNEGO :) !!

  5. Przepis na bazie przepisów z : kafeteria, wielkie żarcie i własnej inwencji.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (24)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

mati1 24 stycznia 2014 Wygląda na bardzo apetyczne,na pewno i tak smakuje.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

poczatkujaca87 16 stycznia 2013 robilam i potwierdzam PYSZNOSCI !! zamiast masy adwokatowej mozna pokroic brzoskwienie z puszki i zalac galaretka brzoskwiniowa lub pomaranczowa gotowana na soku z brzoskwin :) tak i tak jest smacznie.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Matematyczka 28 kwietnia 2011 nie, nie ma potrzeby żeby piec w piekarniku- żelatyna i kremówka wszystko ładnie związują i masa serowa jest zwarta i dobra

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

jolakamil140981 28 kwietnia 2011 Mam pytanie z tego sera to nie ma potrzeby by piec w piekarniku jak sernik np ???

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Tigra 08 kwietnia 2011 Uwielbiam takie ciacha z dużą porcja masy! Mniam....

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Matematyczka 15 marca 2011 Madziak- ja też myślałam że nie umiem piec- spróbowałam i się okazało że to nie jest takie trudne:) powodzenia życzę i nie poddawania się :-) Pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

madziak 15 marca 2011 Gdybym tylko umiała piec...... Bajecznie wyglada to ciacho :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Matematyczka 03 marca 2011 Bardzo się ciesze że tak smakowało :-) Troszkę pracy jest ale nie aż tak dużo, czasem bywa więcej ;) Pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

jagoda102 03 marca 2011 CIASTO PYSZNE PODBIŁAM NIM SERCA MĘŻOWI I ZNAJOMYM (DUŻO PRACY PRZY NIM ALE WARTO)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

xXaNiA87xXxX 21 lutego 2011 Oooo mniam mniam:)smakowicie wyglada*****5ode mnie i oczywiscie do ulubionych:)by mi sie nie zagubił przepisik,napewno niebawem wypróbuje.Pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń