Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na ciasto półkruche z rabarbarem i truskawkami to przepis „z wąsem”. Pochodzi ze słodkosentymentowego zeszytu, a owoce – to już kwestia tego, które lubicie najbardziej. Zaproponuję Wam wersję z rabarbarem i truskawkami, bo to połączenie idealne na wiosnę, tak myślę :) Ciasto upiekłam w blaszce 33 x26 cm, ale śmiało możecie użyć też większej blaszki. Jak widzicie na zdjęciach, u mnie spód jest dosyć gruby – ja po prostu uwielbiam półkruche ciasto i lubię, jak jest go dużo :)
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5382
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1733
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5277
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1777
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5382
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1733
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5277
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1777
Składniki
Najpierw przygotowuję ciasto. Ze wszystkich składników zagniatam ciasto. Dzielę w proporcji 2/3 do 1/3. Większą część ciasta rozwałkowuję i układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Blaszkę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25 minut. W tym czasie szykuję owoce.
Uwaga: Śmiało możecie użyć więcej owoców – wtedy warstwa owocowa będzie wyższa. A już koniecznie, kiedy korzystacie z większej blaszki. Możecie użyć 750 g rabarbaru i 500 g truskawek. Owoce myję, obieram i kroję w kostkę. Dodaję do nich cukier i cukier waniliowy. Mieszam. Blaszkę wyciągam z piekarnika i posypuję kaszą manną. Na to wykładam owoce. Drugą część ciasta rozwałkowuję na wielkość blaszki i przykrywam nim owoce. Zostawiłam kawałek ciasta, z którego uformowałam ozdobne różyczki.
Blaszkę wstawiam ponownie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45 minut, aż góra zrobi się rumiana. Następnie wyciągam ciasto i odstawiam do przestygnięcia. Posypuję całość cukrem pudrem Można serwować jeszcze lekko ciepłe :) Ciasto półkruche z rabarbarem i truskawkami gotowe. Smacznego :)