Do góry

Dania główne Przepis na:

Biała kiełbasa na kapuście kiszonej

Biała kiełbasa na kapuście kiszonej

Autor:

Przepisów i artykułów: 722 Ocena: 48086

Dodano:

Odsłon: 4113

Smaczne i sycące danie, które z powodzeniem można podać na świątecznym, wielkanocnym stole. Ma jeszcze jedną zaletę, smakuje równie dobrze o każdej porze roku, więc możecie je zajadać, kiedy tylko przyjdzie Wam na nie ochota.

Składniki

  • kiełbasa białą surowa 15 sztuk
  • kapusta kiszona 1.3 kg
  • cebula 3 sztuki
  • pieczarki 1 kg
  • oliwa z oliwek 1 łyżka
  • cydr lubelski 150 ml
  • wywar mięsny 250 ml
  • olej rzepakowy 3 łyżki
  • papryka czerwona słodka (mielona) 1- 2 łyżeczki
  • sól, pieprz czarny mielony
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Olej rzepakowy mieszamy z mieloną papryką. Gotową miksturą smarujemy kiełbaski, ja robiłam to przy użyciu silikonowego pędzelka.
    Kapustę pozbawiamy nadmiaru soku i próbujemy czy nie jest zbyt kwaśna. Jeżeli ocenimy, że ma w sobie za dużo kwasu, wrzucamy ją do garnka i zalewamy taką ilością zimnej wody, która przykryje kapustę. Całość mieszamy, następnie mocno odciskamy kapustę i układamy na dnie naczynia żaroodpornego.

  2. Cebulę obieramy, kroimy w piórka. Połowę cebuli układamy na kapuście, doprawiamy solą i pieprzem. Do naczynia wlewamy wywar i cydr. Na wierzch układamy ciasno białe kiełbaski w dwóch warstwach. Całość zapiekamy pod przykryciem przez 90 minut, w piekarniku o temperaturze 200 stopni.

    Pieczarki obieramy, duże kroimy na połówki lub ćwiartki, małe zostawiamy w całości. W rondelku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy pieczarki i smażymy przez 15- 20 minut, w razie potrzeby podlewamy odrobiną wody.

    Po godzinie pieczenia kiełbasek z naczynia żaroodpornego zdejmujemy pokrywę. Kiełbaski posypujemy resztą cebuli, dopiekamy bez przykrycia. Gotowe danie podajemy ze smażonymi pieczarkami i świeżym pieczywem.

    Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń