Do góry

Desery Przepis na:

Białkowiec przekładany

Białkowiec przekładany

Autor:

Przepisów i artykułów: 933 Ocena: 24057

Dodano:

Odsłon: 17745

Co zrobić z nadmiarem białek? Bałkowiec! :D Ostatnio zostało mi ich sporo po ajerkoniaku i nie wiedziałam co z nimi zrobić, ale na szczęście szybko znalazły zastosowanie. Dziś zapraszam na proste i szybkie w przygotowaniu ciasto z białek, które jest smaczne, delikatne i puszyste. Białkowiec może stanowić samodzielny deser lub podstawę do różnego typu przekładańców. Ja postanowiłam przełożyć go masą kakaową. Serdecznie polecam :D

Składniki

  • CIASTO:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka białek
  • 1 szklanka oleju
  • 1,5 szklanki drobnego cukru
  • 0,5 szklanki letniego mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • MASA KAKAOWA:
  • 150 g masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 żółtka
  • 2 jajka
  • 1 łyżka kakao
  • DODATKI
  • wiórki kokosowe
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. PRZYGOTOWANIE CIASTA: Białka ubijamy na sztywną pianę, a następnie dodajemy stopniowo cukier (zwykły i waniliowy) oraz wlewamy na przemian olej, mleko i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Powstałą masę wlewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 45 minut.

  2. PRZYGOTOWANIE MASY KAKAOWEJ: Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy cukier oraz kakao i lekko zagotowujemy. Następnie zmniejszamy ogień i cały czas mieszając dodajemy żółtka i jajka. Kiedy masa zgęstnieje, zdejmujemy ją szybko z ognia i studzimy.

  3. WYKOŃCZENIE: Ostudzony białkowiec dzielimy na równe części (ilość wedle uznania) i smarujemy każdą z nich masą kakaową, a następnie składamy. Wierzch ciasta również smarujemy cienką warstwą masy i posypujemy ją wiórkami kokosowymi.

    Życzę smacznego! :D

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

smaker 19 lipca 2016 Świetne ciasto! Przepis spodobał nam się tak bardzo, że zamieściliśmy go w naszym zestawieniu najlepszych, letnich ciast. https://smaker.pl/newsy-16-przepisow-na-pyszne-letnie-ciasta,1899218,a,.html

Wielkie dzięki za jego dodanie :)
Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Docherro 24 czerwca 2016 Ja też nie wyrzucam białek,zawsze coś z nich upiekę,a Twoje ciasto jest pyszne:) Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

izek 23 czerwca 2016 Rezerwuję kawałek! O ile jeszcze coś zostało, bo przypuszczam, że takie pyszności szybko znikają :D Odpowiedzi: 1 ▼

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 23 czerwca 2016 No proszę, już wiem na co przeznaczę kolejne pozostałe białka :) Odpowiedzi: 1 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń