Do góry

Dania główne Przepis na:

Bifteki z kuskusem

Bifteki z kuskusem

Autor:

Przepisów i artykułów: 128 Ocena: 801

Dodano:

Odsłon: 86

Bifteki to kotlety z mięsa mielonego pochodzące z kuchni greckiej. Nadziewa się je serem feta. Oryginalnie przygotowuje się z wołowiny, ja użyłam zaś szynki wieprzowej. Mieszankę przypraw kupiłam w Lidlu.

Składniki

  • Mięso mielone (500g)
  • Feta owczo-kozia (200-250g)
  • Jajko (1szt.)
  • Oliwa z oliwek (kilka łyżeczek)
  • Mieszanka przypraw do bifteków: sól, czosnek, cebula, papryka, cząber, majeranek, kurkuma, kminek, chilli, kolendra, imbir, czar
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. 1. Mięso zmielić na średnich oczkach
    2. Dodać jajko, przyprawy, trochę oliwy
    3. Dobrze wyrobić masę

  2. 4. Podzielić na porcje.
    5. Na posmarowanej oliwą desce ułożyć płaski kotlet
    6. Nałożyć kawałek fety

  3. 7. Zwinąć jak zraz, dobrze skleić boki

  4. Ukulać na desce...

  5. 8. Włożyć do lodówki na ok. 30 min.

  6. 9. Na patelni rozgrzać oliwę i smażyć kotleciki z każdej strony aż się zrumienią (ok. 10 min)
    10. Zmniejszyć gaz, przykryć pokrywką i niech dochodzą ok. 15 min.
    11. W międzyczasie przygotować kuskus.
    12. Podawać z sałatką grecką lub dowolną.
    13. Z tej ilości mięsa wyszło mi 6 bifteków. A w środku miękka feta - oto przekrój….

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń