Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycja polskiej kuchni, którą bardzo lubię :D
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 15003
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 8784
Po powrocie z niezbyt udanego grzybobrania ugotowałam żurek z grzybami, bo ta...
Odsłon: 649
Pyszne medaliony idealne na obiad
Odsłon: 8285
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 15003
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 8784
Po powrocie z niezbyt udanego grzybobrania ugotowałam żurek z grzybami, bo ta...
Odsłon: 649
Pyszne medaliony idealne na obiad
Odsłon: 8285
Składniki
Kapustę kiszoną odciskamy z soku, kroimy na mniejsze kawałki, wkładamy do dużego garnka, zalewamy zimną wodą i wstawiamy do gotowania. Cebulę kroimy w kostkę, szklimy delikatnie na oleju i dodajemy do kapusty wraz z pokrojonym ząbkiem czosnku, zielem angielskim i liściem laurowym, podsmażonymi na złoto żeberkami oraz sporą szczyptą mielonego kminku. Wszystko dusimy na małym ogniu od czasu do czasu mieszając. Grzyby (wcześniej namoczone) pokroić na mniejsze kawałki i dodać do garnka wraz z pokrojoną w kostkę kiełbasą podwawelską (można ją wcześniej przyrumienić). Wszystko zalać przecierem pomidorowym i gotować na małym ogniu przez około 2 godziny, pamiętając o mieszaniu co jakiś czas. Na godzinę przed końcem gotowania dodać suszone śliwki, sól, pieprz, ostrą paprykę i cukier do smaku. Bigos najlepiej smakuje na drugi dzień, a z każdym podgrzewaniem jest jeszcze smaczniejszy i bardziej wyrazisty. Życzę smacznego! :)