Do góry

Dania główne Przepis na:

Bigos Alzacki

Bigos Alzacki

Autor: Kate85

Przepisów i artykułów: 50 Ocena: 691

Dodano: 22.11.2017

Odsłon: 14169

Bigos jak marzenie :) Na klasykę zawsze można liczyć ! Tym razem przepis na absolutnie udany bigos :) Jest kapusta...jest moc! Przepis na ten bigos 'wyszperałam' u Pana Marka Łebkowskiego, zmodyfikowałam go troszkę...Wy też możecie ;) Pięknie polecam! Nie czekaj dłużej i zobacz jak możesz, z powodzeniem, przyrządzić ten bigos w domu .

Składniki

  • 2,5 kg kiszonej kapusty
  • 3 cebule
  • 60g świeżej słoniny
  • 300g karkówki
  • 300g boczku
  • 300g kiełbasek
  • kilka pokrojonych i podsmażonych pieczarek
  • 1 golonka
  • 2 marchewki, 1 pietruszka, 2 ząbki czosnku
  • kawałek selera, lubczyk, biała część pora
  • 3 liście laurowe
  • 8 jagód jałowca
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • pieprz, pieprz ziołowy, sól, cukier do smaku
  • kminek
5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Umytą i oczyszczoną golonkę oraz pokrojoną na większe kawałki karkówkę zalewamy około 1litrem wrzącej wody, dodajemy liście laurowe, warzywa i jedną cebulę, gotujemy na wolnym ogniu przez 1 godzinę - golonkę obieramy z mięsa, karkówkę kroimy na kawałki 2x2cm, marchew kroimy na kawałki. Wywar przecedzamy mocno odciskając pozostałe warzywa.

  2. Kapustę lekko odciskamy z soku (sok zachowujemy), kroimy, zalewamy wywarem z gotowania golonki (wraz z liśćmi laurowymi), dodajemy ziele angielskie, kminek oraz jałowiec, dusimy na wolnym ogniu przez około 1 godzinę.

  3. Pozostałą cebulę kroimy w drobną kostkę.

  4. Boczek i kiełbaski kroimy na kawałki.

  5. Słoninę kroimy w drobną kostkę, smażymy z pozostałą cebulą i dodajemy do kapusty wraz z karkówką, boczkiem, kiełbaskami i obranym mięsem z golonki, pokrojoną marchewką, podsmażonymi pieczarkami - dusimy pod przykryciem przez 1 godzinę.
    Bigos doprawiamy solą, pieprzem oraz cukrem, dusimy 10 minut i podajemy.

    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Marmur 24 listopada Wątpię by w Alzacji znali bigos, ale wygląda dobrze. Zresztą wiadomo. Klasyka polskiej kuchni: ryba po grecku, placek po węgiersku i pierogi ruskie...:) Odpowiedzi: 1 ▼

6 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

embepe13 24 listopada Alzacki? Bo nie dodano odrobiny wina czy śliwek? E, tam, to są jak najbardziej nasze smaki, a najlepszy jest wtedy kiedy się kończy, czyli po ok. tygodniu :)No i nie ma w Twoim oleju, co, niestety, u różnych zwolenników "zdrowego żywienia" się zdarza. Dawno temu w "trójce" ogłoszono konkurs na ciepłe słowo. Wygrało słowo BIGOS :) Pozdrowienia Odpowiedzi: 1 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 22 listopada Każdy bigos jest dobry, ale najlepszy ten po tygodniu :) Super :D Odpowiedzi: 5 ▼

11 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń