Do góry

Dania główne Przepis na:

Bigos domowy (dwudniowy)

Bigos domowy (dwudniowy)

Autor:

Przepisów i artykułów: 722 Ocena: 48032

Dodano:

Odsłon: 2192

U nas w domu bigos to takie świąteczne danie, ponieważ pojawia się na stole przy okazji świąt Bożego Narodzenia i Wielkanocy. To co mnie w nim kusi to niezdrowy, pieczony boczek i grzyby. Jeżeli Was też to pociąga, to koniecznie musicie sobie sprawić taki bigos.

Składniki

  • kapusta kiszona 3 kg
  • świeża biała kapusta 2 kg
  • boczek surowy 1.5 kg
  • żeberko 1.5 kg
  • łopatka wieprzowa 1 kg
  • cebula 2 sztuki (duże)
  • grzyby leśne suszone 8-10 dkg
  • sól, pieprz czarny mielony, liście laurowe, ziele angielskie
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Żeberko i łopatkę zalać wodą. Całość doprowadzić do wrzenia, posolić, gotować do miękkości. Ugotowane mięso wyjąć na talerz*. Kapustę kiszoną zalać wywarem mięsnym dodać poszatkowaną białą kapustę, suszone grzyby, ziele angielskie i kilka lisków laurowych. Wszystko razem gotować 3 godziny.
    W tym czasie boczek surowy pokroić w grubą kostkę, podsmażyć na patelni. Pod koniec smażenia dodać do niego pokrojoną cebulę (piórka lub kostka, jak kto woli). Jeżeli boczek jest już dość mocno zrumieniony należy go, razem z cebulą i wytopionym tłuszczem, dodać do bigosu.
    Po trzech godzinach smażenia możemy odpocząć i zebrać siły na kolejny dzień, gdy z bigosem jest o tyle więcej pracy, że trzeba go częściej mieszać. Staje się bardziej gęsty, płyn paruje i bigos ma większą tendencję do przypalania. Wracając do przepisu. Drugiego dnia smażymy bigos przez kolejne 3 godziny,
    często mieszamy, pod koniec smażenia dodajemy żeberko i łopatkę pokrojone na kawałki. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
    Gotowy bigos zajadamy z pieczywem.

    *Żeberko jeżeli tylko zacznie stygnąć należy go pozbawić kości. Gdy jest zimne to kości bardzo ciężko usunąć.

  2. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

aaasikkk 17 stycznia 2015 Uwielbiam "dojrzały" bigos! U mnie często wekuje się go w słoiki i potem zajada nawet po kilku m-cach od przygotowania.

7 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Ewaaa 10 stycznia 2015 pychotka, ja też przepadam za takim kilkudniowym, a najlepiej odmrożonym :)))), ja dodaję jeszcze ciuteczkę koncentratu, ale sam też jest pyszny, pozdrawiam :) Odpowiedzi: 3 ▼

9 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń