Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gdy na dworze zimno, zawsze przychodzi ochota na rozgrzewający bigos. Dziś przepis na typowo domowy, tradycyjny bigos!
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 254
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 182
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 254
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 182
Składniki
Wieprzowinę myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w drobniejszą kostkę. Kapustę kiszoną kroimy na mniejsze części a kapustę białą w paski. Wszystko przekładamy do garnka, zalewamy wodą (woda ma przykryć wszystkie składniki) i gotujemy na średnim ogniu około godziny.
W tym samym czasie suszone grzyby przekładamy do wysokiego naczynia i zalewamy gorącą wodą - moczymy również ok godzinki. Następnie je studzimy, kroimy w drobną kosteczkę i dodajemy do naszego bigosu.
Kiełbasę kroimy w drobną kostkę. Zmniejszamy ognień. Dodajemy pokrojoną kiełbasę, przecier, musztardę, powidła, keczup, ziele angielskie i liść laurowy. Przyprawiamy solą i pieprzem, mieszamy i gotujemy ok 2-3h. Co kilkanaście minut mieszamy do dna, by bigos się nie przypalił. W razie potrzeby dolewamy wody.
Podajemy ze świeżym pieczywem lub ziemniaczkami.
Smacznego :)