Do góry

Dania główne Przepis na:

Bigos z mieszanej kapusty na czerwonym winie.

Bigos z mieszanej kapusty na czerwonym winie.

Autor:

Przepisów i artykułów: 597 Ocena: 10884

Dodano:

Odsłon: 365

Taki bigos z dodatkiem słodkiej i kiszonej kapusty jest bardzo smaczny.Grzyby suszone ,śliwki i mięsiwa dodają dodatkowo fantastycznego smaku. Im dłużej go gotujemy tym nabiera wspaniałego smaku i aromatu. Serdecznie polecam:)

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Kapustę poszatkować ,dać do gara ,zalać wodą do połowy kapusty.
    Mięsa pokroić na mniejsze kawałki wraz z nogami dołożyć do kapusty.Dodać liście,ziele,kminek,suszone grzybki,śliwki i gotować.

    Osobno w garnku gotować kapustę kiszoną około 40min,do odparowania wody.

    Kiedy mięsa są miękkie wyjąć pokroić na małe części,nogi obrać z kości.
    Wrzucić do kapusty jak również dodać ugotowaną kapustę kiszoną.


    Cebulę pokroić w piórka zeszklić na smalcu,dodać pokrojony w paski boczek i stopić.Dodać wędliny pokrjone i wszystko razem podsmażać pół godz.


    Zawartość patelni wrzucić do bigosu i na wolnym ogniu niech wszystko gotuje się 2 godz.


    Dołożyć przecier pomidorowy,pieprz i sól.Gar wynieść w chłodne miejsce.

    Na drugi i trzeci dzień czynność powtórzyć,jeść możemy jeśli mamy ochotę:)


    W czwartym dniu wody w bigosie praktycznie nie ma ,więc dolewamy wino 2-2,5 szkl.i gotujemy pół godz.mieszając by bigos dokładnie przeszedł aromatem wina.

    Bigos im dłużej leży tym jest smaczniejszy.

  2. Smacznego życzę!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (22)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

konhambos 07 stycznia Taki bigos jest najsmaczniejszy.
Ja zawsze zamrazam polowe, gdyz odmrozony i odgrzewany jest najsmaczniejszy.
Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

bryssska 07 stycznia Też taki robiłam, uwielbiamy go, ja kilka słoików pasteryzowałam, może taki bigosik nawet rok posiedzieć ;-D Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Dolcevita-in-my-kitchen 07 stycznia No wlasnie z tym dlugim lezeniem to u nas nie wychodzi :-) Pyszny bigosik :-) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

fafiatko 07 stycznia Idealny przepis na bigos, do tego na solidna porcje! Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Kate85 06 stycznia Cudowny przepis :)

Szacunek za wino półwytrawne, ja to nawet słodkie dodaję :) Jak widzę przepisy na bigos z winem wytrawnym to o zgrozo! hihi No wytrawne nie bardzo się nadaje, posmak w bigosie jest niemiłosierny i już nie zniknie i nie ważne jak dobre wino by było :) Choć uwielbiam wytrawne czerwone i innego nie piję ;) hihi
Odpowiedzi: 3 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń