Do góry

Dania główne Przepis na:

Bigos ze słodkiej i kiszonej kapusty.

Bigos ze słodkiej i kiszonej kapusty.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1099 Ocena: 11907

Dodano:

Odsłon: 7769

Bigos ugotowany z kapusty słodkiej, poszatkowanej i kiszonej młodej kapusty, z dodatkiem pieczarek, boczku wędzonego, kiełbasy, mięsa wieprzowego i wielu przypraw.

Składniki

  • kapusta świeża 1,5 kg (poszatkowanej)
  • kapusta kiszona 1,5 kg (domowego kiszenia)
  • boczek wędzony 40 dag
  • kiełbasa śląska 2 szt.
  • łopatka wieprzowa 50 dag
  • pieczarki 60 dag
  • pomidory lima 2 szt.
  • korzeń pietruszki 2 szt.
  • mrożone śliwki węgierki 4 szt.
  • natka pietruszki tyle jak kto lubi
  • koper tyle jak kto lubi
  • sól do smaku
  • pieprz ziołowy do smaku
  • czosnek 3-4 ząbki
  • papryka słodka mielona 1 łyżka
  • liść laurowy mielony 1/3 łyżeczki
  • ziele angielskie mielone 1/3 łyżeczki
  • koncentrat pomidorowy 200 ml
  • domowa pasta rosołowa 1 łyżka
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Do garnka wlewamy pół litra wody, wsypujemy poszatkowaną białą kapustę, dodajemy domową pastę rosołową lub kupną kostkę rosołową, pokrojony wędzony boczek i kiełbasę śląską lub inną. Gotujemy, podczas gotowania dodajemy oczyszczone, wymyte pieczarki, obrany, wymyty, pokrojony korzeń pietruszki, wymyte, pokrojone w kostkę mięso z łopatki i pokrojone mrożone śliwki. Gotujemy do miękkości kapusty i pieczarek. Jeżeli kapusta zmniejszy swoją objętość i będzie miękka dodajemy lekko odciśniętą kapustę kiszoną i pokrojone pomidory.

  2. Gotujemy 90 minut. Kończymy wstępne gotowanie. Na drugi dzień gotujemy 90 minut, dodajemy przyprawy. Musimy podczas gotowania bigosu często go mieszać, to poprawia smak bigosu. Pół godziny przed końcem gotowania dodajemy koncentrat pomidorowy, natkę pietruszki, koper i czosnek.

  3. Część ugotowanego bigosu możemy włożyć w słoiki a część skonsumować.

    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Obserwator 15 sierpnia Dla mnie taki bigos jest najlepszy smakowo. Wiadomo, nie klasyczny, ale co tam. Najważniejszy jest smak.

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

gochna55 14 sierpnia Taki bigosik pichcę na jesień, ale zawsze dokładam żeberko (1 lub 2 z KOSTKĄ). Już sama jestem babcia, ale pamiętam jak moja Babcia mówiła - do każdej potrawy do której dokłada się mięsa, dodaj kostkę - szpik nadaje smak. I to prawda :):)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

bryssska 14 sierpnia Też czasem łączę obydwa rodzaje kapusty w bigosie, jest przepyszny ;-D

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń