Do góry

Desery Przepis na:

Biszkopcik śliwkowy z pianką

Biszkopcik śliwkowy z pianką

Autor:

Przepisów i artykułów: 368 Ocena: 10279

Dodano:

Odsłon: 231

Pyszne, delikatne ciasto biszkoptowe ze śliwkami i delikatną pianka na wierzchu ;-d

Składniki

  • 1 i 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki wrzącej wody
  • 1/2 szklanki mleka
  • 3 żółtka
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1/3 kostki masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru do ubicia białek
  • białka z 3 jajek
  • 50 dag świeżych śliwek
  • cynamon
> 6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Masło topimy. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem na puszysty kogiel - mogiel. Do miseczki siejemy przez sitko mąkę, zalewamy wrzącą wodą. I po minucie dodajemy mleko. Składniki ciasta mieszamy, najlepiej robotem.

  2. Gdy stanie się jednolite, dodajemy, cały czas ucierając, utarte żółtka, płynny tłuszcz i proszek do pieczenia.

  3. Całość wyrabiamy, aż ciasto stanie się gładkie i lśniące. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia średniej foremki i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 160'C na około 30 minut.

  4. Lekko zrumienione wystawiamy, by przestygło. Na wychłodzone ciasto układamy bardzo gęsto kawałki śliwek i delikatnie oprószamy cynamonem. Na owoce wykładamy pianę ubitą na sztywno z białek i cukru pudru.

  5. I ponownie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 110'C na około 40-45 minut i lekko uchylamy drzwiczki ( na centymetr). Piana powinna się lekko wysuszyć. Smacznego !!!

  6. ;-D

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (12)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń