Do góry

Desery Przepis na:

Biszkopt jabłkowo-kawowy.

Biszkopt jabłkowo-kawowy.

Autor: Docherro

Przepisów i artykułów: 510 Ocena: 8058

Dodano: 13.02.2018

Odsłon: 1029

Pyszny rozpływa się w ustach,lekko kwaskowy od jabłek i galaretek, do słodyczy masy kawowej zakropionej likierem. Fantastyczne połączenie,serdecznie polecam:)

Składniki

  • biszkopty podłużne po 175g 2op.
  • galaretka cytrynowa 1op
  • jabłka prażone 1 l
  • banany 2 szt
  • likier kawowy 100ml (opcjonalnie)
  • serek mascarpone 250g
  • kawa rozpuszczalna 2 kpiate łyżki
  • żelatyna 1,5 łyżki
  • cukier puder 2 łyżki
  • śmietanka 30% 200ml
  • galaretki frugo wieloowocowe 2 op.
  • ananasy z puszki
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Tortownicę kwadratową 25/25cm wyłożyć biszkoptami.
    Jabłka prażone zagotować, wsypać galaretkę cytrynową i mieszać do rozpuszczenia.
    Jabłka wyłożyć na biszkopty i zostawić do stężenia.

    Na wierzchu układać banany pokrojone w krążki.
    Na banany i jabłka układamy warstwę biszkoptów.

  2. Śmietankę ubić wraz cukrem pudrem,dodać do serka mascarpone.
    Żelatynę rozpuścić w odrobinie wrzącej wody i lekko przestudzić.

    Osobno zalać odrobiną wrzątku 2 łyżki kawy.

    Dodać do serka żelatynę i likier,zmiksować.Na końcu dać wystudzoną kawę i jeszcze raz zmiksować.Jeśli wolimy bardziej słodkie dodajemy więcej cukru pudru.

    Masę wyłożyć na biszkopty,wyrównać i dać do lodówki by stężała.

  3. Galaretki rozpuścić w 800ml wody.
    Na stężałą masę ułożyć pokrojone w kostkę ananasy.
    Zalać zimną galaretką i zostawić do stężenia.

  4. Smacznego życzę!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (19)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń